hoeveel kost een kind per maand
MM onderzoekt MM's Baby

Hoeveel kost een kind per maand? Een overzicht..

Ik was al even van plan om dit artikel te gaan schrijven maar ik besloot het eerste jaar nog even af te wachten. Puur om de vergelijking tussen het eerste en het tweede jaar te maken. En wat blijkt? Zoveel verschil zit er niet tussen. In het eerste jaar spendeer je een fortuin aan inrichting, kleding, hulpmiddelen en ik weet niet wat nog meer. In het tweede jaar gaat de dreumes lopen en is een loopfiets toch wel handig. En natuurlijk moeten er ook goede schoenen kopen. Navraag op Instagram laat me zien dat de kosten nooit minder worden, maar ook niet beduidend meer. Maar eigenlijk zijn het ook allemaal schattingen. Dat een kind ons leven verrijkt is 1 ding wat vast staat. Maar wat betekenen deze kleine mensjes voor onze portemonnee? 


Ik gooide de vraag in de Instagram groep. Er kwamen vele, uiteenlopende reacties op. De meesten hadden geen idee, maar een aantal waren zich wel degelijk bewust van de maandelijkse kosten. Het is algemeen bekend dat een kind zo’n €80.000,-kost tot zijn 18e levensjaar. Dat is ongeveer €370,- per maand. Wat zeggen jullie?

hoeveel kost een kind per maand

Onze kosten per maand

En dan nu onze maandelijkse kosten. Ik heb die van vorig jaar en dit jaar genomen om ze met elkaar te vergelijken. Daarnaast ben ik bij de Consumentenbond en het Nibud te rade gegaan om uit te rekenen hoeveel extra voeding, elektra en water wij afnemen.

Categorie6-12 maanden1 - 2 jaar
Eten / drinken€60,-€58,-
Luiers€24,-€22,-
Spaarrekening / Spaarpotje€60,-€75,-
Gastouder€277,-€290,-
Kleding€75,-€65,-
Overige€75,-€40,-
Totaal€571,-€550,-

Kosten Eten/drinken

Laten we eerst het 6 maanden punt nemen. Mats eet vanaf die periode 2 kleine hapjes per dag. Vanaf 8 maanden gaan we over op de combinatie potjes/ zelfgemaakt voedsel. Daarnaast drinkt hij nog zo’n 5 flessen opvolgmelk per dag wat waarschijnlijk het duurste is. Voor hem kwamen de maandelijkse kosten op dat (6 maanden) punt uit op zo’n €50,-. Toen Mats wat meer ging eten stegen de kosten even hard als zijn gewicht. Maaltijdpotjes, suikervrije koekjes, verantwoord boterhambeleg.. Alles om zijn 1e jaar zo gezond mogelijk door te komen. Na zijn 1e verjaardag gaan we over op gezamenlijk avondeten. Ik merk dat onze maaltijden ineens een meer gezonde basis hebben en daarnaast is er altijd een overvloed aan fruit in huis. Als ik onze boodschappenkosten bij elkaar optel en dat deel door 30 dagen per maand, dan kom ik uit op €12,- kosten voor ons gezin per dag. Ongeveer 16% van deze kosten is bestemd voor het kind (Bron: Nibud). Dan kom ik uit op €1,92 per dag = €57,60 per maand. 

Kosten luiers

Gemiddeld verbruikt Mats zo’n 5 luiers per dag. Vorig jaar 7 of 8, soms wel 9. Ik koop altijd luiers bij de Kruidvat en die werken voor ons prima. 2 jumbopakken koop je voor €25,-, maar wanneer Kruidvat een speciale voordeelkaart-koopavond heeft (lekker woordje) , dan betaal je voor 2 jumbopakken €20,-. Tot nu toe heb ik geen enkele avond gemist waardoor ik een gemiddelde luierprijs van €22,- durf op te schrijven. Vorig jaar lag dit bedrag nagenoeg gelijk. Toen gebruikten wij kleinere luiers die vanzelfsprekend wat goedkoper zijn. Stiekem hoop ik dat Mats begin volgend jaar start met zindelijkheid, maar we zullen het zien. Ieder kind is daar verschillend in.

Spaarrekening / Spaarpotje

Na de geboorte van Mats hebben we direct een spaarrekening voor hem geopend. Waar we deze precies voor gaan gebruiken zal ik binnenkort met jullie delen. Het komt erop neer dat we nu maandelijks €70,- opzij zetten (samen met oma) en daarnaast nog eens €5,- aan losgeld in zijn spaarpotje gooien. Dat doen we samen, waardoor Mats al vroeg kennismaakt met muntjes en we hem volgend jaar de waarde ervan kunnen leren.

Kosten gastouder

Mats gaat al geruime tijd een dag per week (van 08:00 tot 18:00 uur) naar de gastouder. Hij heeft inmiddels een goede band met haar en de andere kindjes opgebouwd en we zijn enorm tevreden. De keuze tussen kinderdagverblijf of een gastouder kan bij iedereen een andere reden hebben, maar het komt er op neer er bij beide opties voor- en nadelen zijn. Over het algemeen ligt het uurtarief van de gastouder iets lager, bij ons is dat verschil ongeveer €1,20 per uur.

Kosten kleding

Voor je eerste kind spendeer je doorgaans een fortuin aan kleertjes. Het is al vaak gezegd, maar de babykleding industrie is goud waard. Ieder vestje, broekje of shirtje is ontzettend schattig en newborn mama’s spenderen maar al te graag hun zuurverdiende centjes aan een kek outfitje voor de mini-man/vrouw. Na de eerste vier maanden ben ik het zat. De baby groeit al die leuke kleertjes uit en de man des huizes zou graag ook eens een nieuwe broek willen. Baby’s groeien als kool. Een dreumes doet gelukkig wat langer met een maat waardoor er opeens een stuk minder kleding wordt gekocht. Ik ben inmiddels best handig geworden in het koopjesjagen en vind het een leuke uitdaging om tweedehands met nieuw te combineren. Schoentjes zijn een flinke investering, maar alsnog valt de snelheid van zijn groei me alles mee.

Overige kosten

Hier kun je veel producten onder plaatsen. Ik denk bijvoorbeeld aan speelgoed, verzorgingsproducten, een kappersbezoekje of een nieuwe fiets. Maar ook uitjes naar de dierentuin/speeltuin of een pretpark kun je onder deze categorie rekenen. In het 1e jaar waren deze kosten significant hoger. Mede dankzij het feit dat Mats ons eerste kind is en wij elk hulpmiddel nog aan moesten schaffen. Om een paar voorbeelden te noemen: Kinderzitje voor op de fiets, newborn set voor op de Stokke stoel, aanvulling kinderkamer, slabbetjes, doekjes, flesjes, speentjes, etc etc..

Na 1,5 jaar besef je je ineens dat dat een beetje voorbij is. Speentjes heeft hij niet meer, de flessen en bekers veranderen ook niet. Je gaat hooguit wat vaker naar de kapper, schaft hier en daar wat speelgoed/ boekjes aan en brengt een mooie zondag door in de dierentuin.

Maar vergeet ook de extra gas-water en lichtkosten. En wat denk je van het aantal wasbeurten dat zich in het eerste jaar verdubbeld? Inmiddels wassen we een stuk minder dan tijdens Mats zijn babyjaar, maar we gaan waarschijnlijk nooit meer terug naar die 2 wasjes in de week. Kocht ik vorig jaar nog braaf speciaal en neutraal wasmiddel, nu worden alle kleren samen gewassen met het wasmiddel van Lidl of Witte Reus. Een wasbeurt (40 graden) kost gemiddeld €0,91 ct. waardoor we ongeveer €7,28 per maand betalen voor die extra wasbeurten.

Mats is midden in de koude winter geboren, waardoor de verwarming dag en nacht op standje Tropicana stond. Wel te verwachten: onze stook- en elektrakosten zijn in de eerste twee maanden van zijn levensjaar verdubbeld (2 x €60,-). Ach, het was in ieder geval lekker warm binnen 😉

Inkomsten

Totaal€571,-€550,-
Kinderopvangtoeslag€153,-€154,-
Kinderbijslag€67,-€67,-
Totaal na aftrek toeslagen: €351,-€329,-

De komst van een kind verrijkt, maar verandert je leven ook aanzienlijk. Vaak gaat een ouder, of in sommige gevallen zelfs beide ouders, minder werken. En dat zorgt voor minder inkomsten. Een vermindering die misschien niet iedereen kan dragen. Maar mocht dat het geval zijn, dan zijn er een paar mooie regelingen in ons kleine landje die voor een klein beetje financiële verlichting kunnen zorgen. Zo zijn o.a. de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget  inkomensafhankelijk. Wij ontvangen geen kindgebondenbudget, maar wel kinderopvangtoeslag. De laatstgenoemde is in de afgelopen jaren flink gestegen waardoor een dagje werken daadwerkelijk loont en je niet het gevoel hebt dat je je salaris direct kan overmaken naar de kinderopvang.

Ik schreef trouwens eerder een blog over werken en kinderopvangtoeslag, die lees je hier.

Kinderbijslag is niet inkomensafhankelijk waardoor iedere ouder hetzelfde bedrag ontvangt. Vorig jaar ontvingen wij nog €200,- per kwartaal, dit jaar €202,- en volgend jaar wordt dat hoogstwaarschijnlijk zelfs €217,- per kwartaal.

Conclusie?

Ik vermoed dat al deze kosten redelijk stabiel blijven tot zijn vierde levensjaar, want dan beginnen de grote kosten pas echt. Sportles, zwemles, vrijwillige schoolbijdrage, kinderfeestjes, groter en duurder speelgoed, noem maar op.

Een leuk overzicht om te maken want we komen dicht in de buurt van die €370,-. Confronterend? Totaal niet. Al deze kosten maken we met liefde en al was het bedrag te veel in mijn ogen, dan had ik misschien wat minder kleding (en overige spullen) moeten kopen. Enerzijds heb je zelf invloed op de kosten, anderzijds zijn sommige kosten onvermijdelijk. Hoe dan ook, een kind verrijkt je leven aanzienlijk. Laten we het daar op houden en verder niet meer te veel naar de kosten ervan te kijken 😉

Lees ook: Nutteloze baby producten

 

 

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.