Het salaris van.. Purse-Oonlijk

Het salaris van.. Rowena (ondernemer)

In de rubriek ‘ het salaris van…’ zijn lezers openhartig en eerlijk over hun salaris. In een eerdere blog heb ik het al eens gehad over het praten over je salaris en het taboe rondom dit onderwerp. In dit artikel ga ik wat dieper in op het salaris van de persoon. Is hij/zij er tevreden mee? Staat het salaris in verhouding met diens opleiding en wat zou diegene voor werk doen als geld geen rol speelt? Vandaag deelt Rowena haar verdiensten als zelfstandig ondernemer met ons. Ze is eigenaresse van een blog, YouTube kanaal, Keto platform én bouwt momenteel ook nog een kinderkleding merk op! Hoe deelt deze duizendpoot haar tijd in, hoe creëert zij balans tussen moederschap en carrière? En.. wat zijn haar verdiensten?


Even voorstellen:

Mijn naam is Rowena Rousseau (24). Ik heb twee dochters, Fenna (2) en Farah (11 maanden). In 2018 ben ik getrouwd met mijn man, Jean-luc (27). Ik heb momenteel drie ondernemingen, waarvan een nog in een opstartfase zit. Met liefde run ik mijn persoonlijke blog www.rowenarousseau.nl en de daarbijbehorende social media kanalen en Youtube kanaal. In 2019 ben ik ook begonnen met mijn keto platform: www.weloveketo.nl. En in september hoop ik mijn eigen kindermerk, Rousseau Petite, te launchen. Ik probeer drie dagen in de week (24 uur max) te werken. Maar ik betrap me er ook vaak op dat als de kinderen aan het spelen zijn, ik ook vaak nog mails beantwoord.

Om gelijk met de deur in huis te vallen: wat is jouw salaris?

Ik probeer mijzelf minimaal € 2.300,- per maand uit te keren aan salaris uit mijn ondernemingen. Dit is dan ook helemaal voor mij. Ik probeer dit zo te doen om zakelijk en persoonlijk ook goed gescheiden te houden.

salaris ondernemer

Is dit je eerste baan?

Ja, ik ben met mijn onderneming begonnen toen ik in mijn tweede leerjaar zat. Dit jaar ben ik afgestudeerd en werk ik nog steeds voor mezelf.

Wat heeft jou doen besluiten om voor jezelf te gaan werken?

Ik ben begonnen met mijn bedrijf toen ik nog studeerde. Dat heb ik altijd naast mijn studie gedaan. Toen ik eenmaal afstudeerde, ging ik er dus ook gewoon verder mee. Het is eigenlijk allemaal vanzelf gegaan.

Toen ik ging afstuderen, vond ik het wel eng om voor mezelf blijven te werken. Tijdens mijn studie had ik namelijk gewoon iedere maand studiefinanciering (ik viel in het oude leenstelsel). Als ik bijvoorbeeld een maand niet / weinig inkomen had uit mijn bedrijf, had ik altijd wel nog iets in die maand. Studiefinanciering viel dus weg, en dat vond ik wel eng. Al met al kan ik mezelf goed bedruipen iedere maand. Er zal natuurlijk ook wel eens een mindere maand komen, maar daarom vind ik het belangrijk om een buffer te hebben.

Je bent met heel veel leuke dingen bezig, waar ben je op dit moment de meeste tijd aan kwijt?

Ik ben overal wel veel tijd aan kwijt. Soms heb ik meer opdrachten voor mijn marketingbureau en ligt daar even de focus op, maar als ik bijvoorbeeld weer veel bestellingen van hardcopy’s binnen krijg, ben ik daar weer veel mee bezig. Ook het opzetten van het kindermerk neemt wel veel tijd in beslag.

Kun je wat kwijt over de collectie van jouw kledingmerk, de doelgroep en de prijsrange?

We hebben een merk ontworpen dat meer chic en eleganter is dan de doorsnee baby- en kinderkleding. Onze doelgroep is dan ook voornamelijk hoogopgeleide ouders die een goed besteedbaar inkomen hebben en aandacht besteden aan de kleding van hun kinderen. De prijs zal dan ook iets hoger liggen dan een ZARA of H&M outfit. Tevens is ons motto van het kindermerk ‘For every little one’. We willen namelijk 10% van de omzet aan het eind van het jaar doneren aan bijvoorbeeld weeshuizen, armere gezinnen etc. Hiermee doen de mensen die een aankoop doen, dat ook indirect voor mensen met een lager inkomen.

Welke opleiding heb je gedaan?

Ik heb dit jaar mijn HBO Bachelor diploma Communicatie behaald. Deze opleiding duurde vier jaar.

Sluit deze opleiding aan bij jouw huidige baan/onderneming?

Jazeker. Mijn opleiding richtte zich heel erg op bedrijven, merken, social media en de PR. Dit is precies wat ik ook doe met mijn huidige ondernemingen.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag er uit?

Rond 09:00 uur breng ik de kinderen naar de opvang of naar mijn schoonouders. Als ik thuis ben, ga ik op mijn gemak met de hond uit. Vervolgens maak ik een lekker ontbijt en kop koffie en start ik op met bijvoorbeeld een video op Youtube te kijken of een serie. Rond 10:00 / 10:30 uur open ik mijn mail, en beantwoord ik deze allemaal. Dan kijk ik naar mijn to-do-list die ik meestal vorige week heb gemaakt wat er moet gebeuren deze week. Deze werk ik dan af. Dit is voornamelijk werk op mijn laptop, als ik soms een video moet opnemen, dan kleed ik me even om en breng wat make up aan. Rond een uur of 1 ga ik beginnen aan mijn lunch. Hier neem ik ook weer even een ontspannen momentje om even af te schakelen. Dan ga ik weer verder werken aan mijn laptop. Als ik merk dat ik een beetje suf word, ga ik even de was vouwen of wat huishoudelijke taken doen. Rond een uur of 3/4 maak ik een wandeling met de hond. Dan komt mijn man meestal thuis. Dan rond ik nog wat dingen af, begin ik te koken en haal ik samen met mijn man de kinderen op van de opvang rond 5 of 6 uur. Als de kids thuis zijn, gaat mijn werk verder… alleen niet van mijn bedrijf, maar het werkende moederschap!

Plan je voor je 3 ondernemingen een bepaald moment per dag in of wisselt dat afhankelijk van aanvragen/werkzaamheden?

Het wisselt van de werkzaamheden. Soms vind ik het wel moeilijk om een focus te houden. Momenteel ben ik druk met het voorbereiden van mijn eerste masterclass, dus hier ligt mijn prioriteit. Van daaruit kijk ik eigenlijk wat een prioriteit heeft en op basis daarvan maak ik een planning. Een klant voor mijn marketingbureau wil bijvoorbeeld ook niet drie maanden wachten op een geoptimaliseerde website, dus als ik zulke opdrachten binnenkrijg, schuif ik alles aan de kant en leg ik de focus hierop.

Ben je over het algemeen tevreden met je salaris?

Ja, eigenlijk wel. Ik verdien evenveel als mijn vriendinnen die er fulltime voor moeten werken. Ik verdien in principe met parttime werken evenveel als hen of soms meer.

Werkt jouw man fulltime of parttime?

Dat is verschillend. Hij heeft ook een eigen bedrijf, een aannemersbedrijf. De ene keer werkt hij 40 uur en de andere week maar 20 uur. Als hij een zware werkweek gehad heeft, neemt hij die week erna iets meer rust.

Wat zijn, volgens jou, de na- en voordelen van ‘het werken voor jezelf’?

Nadelen:

  • Balans tussen werk en privé is moeilijk. Vooral omdat ik thuis werk, merk ik dat ik vaak geïrriteerd reageer als ik iets moet afmaken terwijl mijn gezin thuis is. Ik kom dan moeilijk tot mijn rust of houdt het moeilijk gescheiden.
  • Discipline vind ik moeilijk. Vooral omdat ik moeder ben van twee jonge kinderen, vind ik het heerlijk om soms die dagen in te vullen dat ze weg zijn voor mezelf (serie kijken / bad nemen / tot rust komen) in plaats van aan mijn bedrijf te werken.
  • Continu stress ervaren of je de maand erna wel genoeg gaat verdienen.
  • Ik mis sociale contacten wel om mij heen. Bijvoorbeeld collega’s.

Voordelen:

  • Heel veel vrijheid! Ik kan werken wanneer en waar ik dat wil. Dit vind ik heerlijk!
  • Mijn tijden zelf indelen. Ik hoef geen wekker te zetten en hoef mijzelf aan niemand te verantwoorden als ik wat later begin.
  • Geen verantwoordelijkheid. Met kinderen is dat ook heerlijk. Als een van mijn kindjes ziek is en de opvang belt, kan ik ze gewoon ophalen. Mits ik geen afspraken buiten de deur heb, maar deze komen maar weinig voor.
  • Veel quality time met mijn kinderen met hetzelfde salaris als een 40 uur baan. De maandag en vrijdag ben ik gewoon ‘vrij’ en zijn de kindjes thuis. Ondanks met twee vrije dagen verdien ik evenveel als iemand met een fulltime baan.

Heb je een financiële buffer opgebouwd voor rustige periodes?

Jazeker! Dit is heel belangrijk als je een eigen bedrijf hebt.

Spaar je voor jouw pensioen?

Ja. Mijn moeder werkt in de verzekeringen dus heeft zij een Pensioenfonds geopend voor mij en mijn man. We betalen iedere maand € 100,- hiervoor.

Heb je nog tips voor andere ondernemers hoe en waarom dit goed te regelen?

Ik zou zeker aanraden om een potje te hebben. Al spaar jezelf. Het voordeel is dat als je spaart via een fonds, je deze premie kunt aftrekken. Dit zijn dus onkosten wat dus leidt tot minder inkomstenbelasting aan het eind van het jaar. Tevens adviseer ik iedereen om een pensioen op te bouwen als je ondernemer bent, we willen uit eindelijk allemaal straks kunnen genieten zonder op elke cent te letten.

Werken jij en je man ook wel eens in het weekend?

Ja, als de kindjes in bed liggen, kruipen wij nog wel eens achter de laptop of gaat mijn man nog naar een klant. Het komt eigenlijk nooit voor dat we extra opvang moeten krijgen. Ik werk vanuit huis, dus moet mijn man extra werken, ben ik altijd thuis. Ik heb het geluk dat de kindjes nog veel slapen overdag en ’s avonds al rond half 7 in bed liggen, dan doe ik mijn eigen werk.


Reactie Anne: Wauw, wat ontzettend gaaf dat je op deze manier je dromen volgt en datgene doet wat je wilt doen. En dat nog in combinatie met kinderen, heel goed! Die voor-en nadelen kan ik me heel goed voorstellen. Vooral de onzekerheid en het missen van collega’s zijn voor mij grote redenen om de stap niet te zetten. Met twee goedlopende ondernemingen en een bedrijf in de opstartfase, lijkt het me soms lastig om overzicht te houden. Maar ik heb het idee dat je dat wel prima kunt handelen. Natuurlijk zal niet alles perfect lopen, maar een groot voordeel lijkt me dan om vanuit huis te werken waardoor je er bent voor de kinderen als ze naar de opvang gaan en als ze thuis komen. Bedankt Rowena, voor je eerlijke antwoorden. Heel veel succes met de verdere uitbouw van je kledingmerk, ik houd het in de gaten 🙂

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.