Het salaris van.. Purse-Oonlijk

Het salaris van.. Monique (doktersassistente)

In de rubriek ‘ het salaris van…’ zijn lezers openhartig en eerlijk over hun salaris. In een eerdere blog heb ik het al eens gehad over het praten over je salaris en het taboe rondom dit onderwerp. In dit artikel ga ik wat dieper in op het salaris van de persoon. Is hij/zij er tevreden mee? Staat het salaris in verhouding met diens opleiding en wat zou diegene voor werk doen als geld geen rol speelt? Vandaag geeft Monique een kijkje in haar verdiensten als doktersassistente. Het beroep is onlangs nog in het nieuws geweest vanwege de soms agressieve benadering vanuit cliënten. Ik ben enorm benieuw hoe de verhouding werkdruk/ salaris in deze beroepsgroep is en hoe Monique dit combineert met het moederschap. –>


Even voorstellen:

Mijn naam is Monique, 29 en ik woon in Lochem. Ik heb een geregistreerd partnerschap met Bram, 29 en samen hebben wij twee kindjes. Dochter Elin van bijna drie en zoontje Ivan van acht weken. Sinds 2008 ben ik werkzaam als doktersassistente voor 26 uur per week. En ook ben ik mijn blog moniquemichelle.nl weer goed aan het oppakken sinds dit jaar.

salaris doktersassistente

Om gelijk met de deur in huis te vallen: wat is jouw salaris?

Mijn bruto salaris is ongeveer €2.100,- voor 26 uur per week.

Is dit je eerste vaste baan?

Ik kon gelijk na mijn opleiding doktersassistente in 2008 aan de slag bij een huisartsenpraktijk in Brummen. Hier heb ik tien jaar gewerkt en daarna kon ik dichterbij huis werken. En dat doe ik met veel plezier vanaf januari 2018. Ik ben nu in vijf minuten thuis in plaats van 25 minuten. En dat is zowel in de ochtend als eind van de middag erg prettig.

Welke opleiding heb je gedaan?

Ik heb de MBO 4 opleiding gedaan tot doktersassistente. Deze duurde drie jaar en heb ik in juni 2008 afgerond.

Sluit deze opleiding aan bij jouw baan als doktersassistente?

Jazeker, ik doe waar ik voor geleerd heb. Wel heb ik altijd gezegd dat ik graag nog door wilde leren, maar ik zou niet weten voor wat. Ik vind zoveel dingen leuk om te doen. En ik heb momenteel een erg leuke werkplek dus ik zit helemaal op mijn plek. We mogen ook steeds meer tegenwoordig. Veel mensen denken dat wij alleen maar aan de telefoon zitten. Maar wij mogen ook ECG’s maken, hechtingen verwijderen, bloeddruk meten, glucosemetingen, urine’s nakijken en tegenwoordig mogen we ook hechten en kleine plekjes verwijderen. En dat maakt het werk ook zo leuk: die diversiteit die er dagelijks is en de spoedjes die kunnen binnenkomen. Je weet van te voren nooit wie of wat je aan de telefoon krijgt. Grotendeels leer je dit al in je stages maar de echte ervaring en de snelheid en handigheid leer je echt in de praktijk.

Staat dit salaris in verhouding met jouw studietijd/ kosten?

Ja, vind ik wel. Je begint uiteraard lager in salaris als je net van school af komt maar dit groeit goed met je mee. Je hebt natuurlijk ook niet direct de ervaring en snelheid als andere doktersassistentes wanneer je van school af komt. Ik vind dat het salaris van een doktersassistente best hoog ligt, dus ik mag zeker niet klagen en ben tevreden met mijn salaris.
hoeveel verdient een doktersassistente

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

Ik ben om 7:45 uur op het werk samen met een collega doktersassistente. Samen zorgen wij dat alle computers voor acht uur opgestart zijn en de koffie en thee klaarstaat. Tussen 7:45 en 8:00 uur stroomt de rest van de collega’s binnen.
De ene dag ben je werkzaam bij de balie: dat houd in dat je alle mensen te woord staat, maar bij drukte ook de telefoon oppakt. Tussendoor kijk je urine’s na en prik je CRP waarden bij patiënten, (ook wel ontstekingswaarden genoemd) om te bevestigen of uit te sluiten of antibiotica nodig is. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de email en andere administratieve taken.

Het kan ook zijn dat je backoffice zit en je dan de telefoon opneemt en spreekuren draait. Wij doen o.a. bloeddruk metingen, oren uitspuiten, ecg’s draaien, injecties geven, 24uurs bloeddrukmetingen, ipt kastjes aansluiten (hartritme registratiesysteem), wratjes aanstippen, uitstrijkjes maken, vrouwenspreekuur houden, wondcontroles uitvoeren en wonden behandelen.

Tussendoor hebben we overleg met de artsen over patiënten die wij advies hebben gegeven of die we beloofd hebben hun casus met de arts te overleggen.
En om 17:00 uur eindigt de dag. Tenzij er om 16:55 nog een spoedgeval binnenkomt.

Onlangs verscheen er nog in het nieuws dat doktersassistenten vaak met agressie te maken krijgen. Heb jij hier ervaring mee? En hoe ga je hiermee om?

Agressie komt niet vaak voor in onze praktijk, maar het gebeurt wel. Mensen die het niet eens zijn met een afspraak bijvoorbeeld. Wel komt het vaak voor dat mensen opiaten gebruiken, deze niet op herhaling krijgen en het daar niet mee eens zijn. Of ze zijn te vroeg met bestellen waardoor ze nog een voorraadje hebben. Aangezien dit verslavende middelen zijn, moeten zij altijd eerst op spreekuur komen voor overleg.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden heb je?

Naast dat wij vijf weken vakantie kunnen opnemen per jaar, krijgen we acht procent vakantiegeld en eind december krijgen wij nog een eindejaarsuitkering van vijf procent over het gehele jaarsalaris. Dus dat is erg fijn. Verder zijn er volgens mij niet veel secundaire arbeidsvoorwaarden.

Ik vermoed dat je nu nog zwangerschapsverlof hebt. Blijf je straks 26 uur werken? En hoe bevalt deze combinatie jou?

Ja, ik blijf 26 uur werken. Dit zijn drie dagen en bevalt mij prima. Voordat mijn dochter geboren werd werkte ik vier dagen, maar drie is toch wel heel erg fijn. Elke maandag en donderdag ben ik vrij.

Werkt je man fulltime of parttime?

Fulltime. hij heeft vroege en late diensten. Vroeg houdt in dat hij werkt van 06:00 uur tot 14:30 en laat is van 14:30 tot 23:00 uur. Het voordeel is dat hij dan veel tijd met de kindjes heeft. De ene week de hele ochtend en de andere week de tweede helft van de middag en avond.

doktersassistente salaris

Hoe regelen jullie de opvang als jullie beiden aan het werk zijn?

Mijn schoonmoeder past één dag in de week op en mijn moeder ook. Daarnaast hebben we één keer per week een gastouder waar Elin heen gaat. En Ivan straks ook.

Je hoort vaak dat de werkdruk in de zorg best wel hoog ligt. Kun jij je hierin vinden?

De werkdruk wisselt. De ene dag is het heel druk, ga je van het ene spoedgeval naar het andere en staat de telefoon roodgloeiend. Maar er zijn ook dagen dat het een stuk rustiger is. Maar er is altijd wat te doen en over het algemeen altijd wel druk. Ik vind dat wel prettig. Lekker doorwerken 🙂

Als salaris geen rol speelde, welke baan zou je dan het allerliefste aannemen? En waarom?

Ik zou een schoonheidssalon/kapperszaak willen openen. Ik merk dat ik dat heel leuk vind om te doen. Ik heb een tijdje een wimpersalon gehad, maar helaas moeten stoppen vanwege een relatie die uit ging en ik moest verhuizen. Ik heb er wel over gedacht om weer te beginnen, maar omdat Elin werd geboren en ik er naast mijn werk te weinig tijd voor had heb ik dit niet gedaan. Wie weet ooit in de toekomst..


Reactie Anne: Dank voor een inkijk in jouw verdiensten Monique! Voor niet iedereen even makkelijk, dus ik vind het altijd weer heel bijzonder als er iemand mee wilt doen met deze rubriek. Door jouw antwoorden heb ik ineens een heel ander beeld bij het vak. Ik wist wel dat de assistentes ook hechtingen zetten en kleine onderzoekjes doen, maar het werk is zoveel meer afwisselend dan ik had gedacht! Gelukkig maar, want tijdens de opleiding leer je volgens mij genoeg over het vak waardoor je je expertise goed in kunt zetten. Ik vind het een mooi en marktconform salaris en ben blij te horen dat het op deze manier geregeld is. Dank voor het meedoen en veel succes straks weer bij het starten van je werk na je verlof 🙂

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.