lidl cien zonnebrandproducten
MM onderzoekt

Lidl zonnebrandproducten: goede koop of duurkoop?

De kennis rondom het risico van te lang in de zon zitten is de laatste jaren enorm toegenomen. Ik weet opeens zoveel meer dan toen ik nog wekelijks de zonnestudio bezocht en mijn huid het liefste met olijfolie insmeerde tijdens een warme zomerdag. Het gevoel van enigszins verbrande armen als je s’ochtends in je tentje wakker werd, tijdens een zomervakantie op het waddeneiland. Of het vervellen van de verbande huid op je schouders. ‘Die zou uiteindelijk plaats maken voor een zongebruinde huid’. Wie mooi wilde zijn, moest tenslotte eerst op de blaren zitten.  Gelukkig weten we nu wel beter. De zonnebrandproducten bieden ons meer bescherming dan ooit tevoren en bevatten soms ook niet meer dan nodig is. Maar wat is nu de juiste factor voor jouw huidtype? Wat is UVA-UVB bescherming en is het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ ook bij zonnebrandproducten van toepassing? Ik nam de zonnebrandlijn ‘Cien Sun’ van Lidl onder de loep.


Zon en vitiligo: hoe bescherm je jezelf?

Sinds 2005 is bij mij de aandoening Vitiligo geconstateerd. Het begon met kleine pigmentvlekken op de drukpunten en holtes van mijn lichaam, zoals knieholtes, oksels en beide heupen. Precies aan beide kanten even veel vlekken, voor de dermatologen een vreemd verschijnsel. Vooral omdat Vitiligo een erfelijke aandoening is en er nagenoeg geen één familielid te vinden is die deze aandoening ook heeft of heeft gehad.

Een paar jaar later kwamen daar de handen en (gelukkig) in mindere mate mijn gezicht bij. Er zijn vrij weinig tot geen behandelingen die Vitiligo kunnen verhelpen of doen verdwijnen. Wel kan er door middel van lichttherapie gezorgd worden voor een beetje re-pigmentatie. In de vitiligo vlekken, die vrijwel compleet vrij van pigment zijn, is vaak nog een klein beetje pigment te vinden. Door het voeden van licht of UVB straling, kun je die pigmentcellen stimuleren om te groeien.

vitiligo en zonnebrand

In 2010 ben ik voor een jaar naar Mexico vertrokken. Mijn Vitiligo aandoening was toen op zijn top en ik hoopte met heel mijn hart dat er een einde aan de groei van de vlekken zou komen, met behulp van de Mexicaanse zon. En die bleek inderdaad goed te werken. De toename van pigmentvlekken is gestopt en er is zelfs een beetje pigment teruggekomen.

Aangezien de Vitiligo vlekken ontzettend snel verbranden, is insmeren een must. Maar dan niet met een volledige sun-block van factor 50, want deze blokkeert vrijwel alle UVA/UVB straling. Het is raadzaam om je met factor 30 in te smeren en dit elke twee uur te herhalen. Op deze manier kan de huid UVB straling ontvangen, maar krijgt het niet te veel om te verbranden.

Factor 30 is, zoals je misschien begrijpt, mijn standaard factor. Nog steeds heb ik de hoop dat mijn Vitiligo vlekken uiteindelijk nog meer verminderen, maar inmiddels ‘hoort’ het ook echt bij mij.

SPF factor bepalen

Maar welke factor is voor jouw huid nu het beste? En hoe bepaal je dat?

Eerst dien je te bepalen welk huidtype je hebt alvorens de voor jou meest geschikte factor te kiezen:

HuidtypeKenmerkenSPF
Huidtype 1Lichte huid die eerder verbrandt dan bruint. Blond/ rossig haar en lichte ogen.Factor 30 of hoger
Huidtype 2Lichte huid die snel verbrandt en langzaam bruint. Blond haar en lichte ogen.Factor 20-30
Huidtype 3Licht getinte huid die zelden verbrand en makkelijk bruint. Donker haar en vrij donkere ogenFactor 15-20
Huidtype 4Getinte huid (Arabisch/latino) die bijna nooit verbrand. Donker haar en donkere ogen.Factor 15
Huidtype 5Donkerbruine huid (Aziatisch) die makkelijk bruint en bijna nooit verbrand. Donker haar en ogen.Factor 10
Huidtype 6Heel donkere huid (negroïde) die nooit verbrand. Donker haar en donkere ogen.Factor 5-10

spf factor bepalen kinderen

Voor kinderen gelden de volgende uitzonderingen:

TypeBeschermingsfactor
Baby's <1 jaarFactor 50
Kinderen t/m 16 jaar (ongeacht huidtype)Factor 30-50

Er bestaan wel degelijk beschermingsfactoren die hoger zijn dan 50, maar van de EU mogen deze niet op de producten aangeduid worden. De reden hiervoor is dat de indruk gewekt kan worden om zo langer in de zon te kunnen blijven liggen, zonder herhaaldelijk in te smeren. 

UVA – UVB straling

UVB straling (1,3% van de UV-straling) zorgt niet alleen voor de aanmaak van vitamine D in je huid, maar de B staat ook voor ‘burning’. Het is de straling waar we het meest rekening mee houden, omdat deze tevens verantwoordelijk is voor allergische reacties in een zonneallergie en huidkanker kunnen veroorzaken. Ze bereiken ons vooral in de zomer, omdat UVB straling niet door wolken of glas kan dringen.

UVA straling (98,7% van de UV-straling) is het hele jaar door aanwezig, zelfs als het bewolkt is. Daardoor wordt onze huid constant blootgesteld aan deze straling, maar voelen we deze niet ‘branden’ zoals de UVB-straling. De A in UVA staat voor ageing en is dus voor een groot deel verantwoordelijk voor huidveroudering. UVA kan ook bijdragen aan de vorming van een melanoom. Controleer daarom regelmatig je moedervlekken op veranderingen in grootte of kleur.

cien zonnebrand ervaring

Cien Sun producten van Lidl

Zoals jullie misschien weten, koop ik regelmatig niet alleen onze boodschappen bij Lidl, maar ben ik ook zeer positief verrast door hun beauty producten en houten speelgoed. Ik maak nog steeds wekelijks gebruik van de gezichtsreinigingsborstel, waarover ik eerder mijn ervaring deelde.

Lidl weet mij keer op keer te verrassen op het gebied van kwaliteit-prijs verhouding, vooral wat betreft de zonnebrandproducten. Sinds de uitbreiding van dit specifieke assortiment op een aantal vlakken, heb ik al een aantal verschillende producten getest, dankzij onze vakantie naar Thailand.

Net voor het begin van onze reis, vorig jaar maart, besloot ik een handvol Cien zonnebrand producten mee te nemen. Gelukkig waren ze pas net in de winkel te koop, dus ik had geen zorgen om de houdbaarheid van onze crèmes die zomer ervoor.

Zonnebrandproducten zijn doorgaans 12 maanden houdbaar, mits ze op een donkere en koele plek worden bewaard. Indien de verpakking eenmaal open is geweest of de flacon heeft lange tijd in een warme omgeving gelegen (wat meestal zo is), dan zal de beschermingsfactor teruglopen.

Een kleine greep uit de producten die wij vorig jaar op onze paklijst stonden:

 • Transparante kidsspray – factor 50 (dagelijks voor Mats)
 • Mini tube zonnebrandcréme voor baby’s (makkelijk in de luiertas)
 • Flacon zonnebrandcréme factor 30 (dagelijks voor Alex en ik)
 • Zonnebrandcréme ‘sport’ factor 50 (duiken)

Wanneer te koop?

De Lidl Cien Zonnebrandproducten zijn momenteel al verkrijgbaar in de winkel en te herkennen aan het speciale display. Dit jaar heeft Lidl weer een aantal unieke producten aan het assortiment toegevoegd, waaronder een ‘to-go zonnespray’ en een ‘protect and bronze’ zonnespray. Op deze manier is er voor ieder zinmoment en gebruiker een geschikt product te vinden, voor een erg toegankelijke prijs.

lidl cien zonnebrandproducten

Prijzen:

Zoals we van Lidl gewend zijn, hebben ook deze producten toegankelijke prijzen. Hieronder een overzicht van de actuele prijzen van de zonnebrandproducten.

ProductHoeveelheidPrijs
Zonnebrand Sport/Anti-age SPF 5075 ml€3,99
Transparante zonnespray Sport SPF 30200 ml€5,99
Aftersun gel250 ml€3,49
Zonnemelk SPF 30250 ml€4,99
Transparante zonnespray SPF 30250 ml€5,99
Apres sun lotion500 ml€3,49
Zonnespray Classic SPF 30200 ml€5,99
Protect & Bronze SPF 30200 ml€5,99
Zonnemelk SPF 50250 ml€5,99
Zonnebrandcrème kids SPF 50100 ml€3,99
Zonnebrandcreme kids SPF 50250 ml€5,99
Kids Zonnespray SPF 5050 ml€4,99

Mijn ervaring met de Cien Sun producten:

Zoals ik hierboven al vertelde heb ik inmiddels geruime ervaring opgedaan met de Cien Sun producten van Lidl, ook voor het babyhuidje van Mats. De transparante spray was voor onszelf en Mats even wennen, maar dit kwam puur door het gebruik ervan. Ik ben mijn hele leven lang gewend geraakt aan het feit dat ik de dikke zonnebrandcrème eerst uit moest smeren, alvorens je geen ‘witte waas’ meer over je huid had liggen. Met de transparante spray had ik vooral het idee dat ik meer op moest spuiten, omdat je het zo makkelijk aanbrengt. Maar dat is misschien des te beter. Op de flacon staat dan ook: “voor het zonnebaden ruim aanbrengen. het geringe mate aanbrengen vermindert het effect aanzienlijk”. De transparante spray komt in een eenvoudige spray flacon en een spuitbus. De spuitbus (€4,99 voor 150 ml) is vooral heel makkelijk omdat deze onder druk staat. Maar met het oog op het milieu en het risico op verminderd functioneren na een lange vliegreis, gaat mijn voorkeur uit naar de eenvoudige en transparante spray (€5,99 voor 250 ml).

De kleine zonnebrandcrème tubes (€3,99) waren voornamelijk een uitkomst in de handtas en luiertas. Ik kocht er een stuk of vier, waardoor we altijd wel een tube achter de hand hadden. Het is namelijk zo dat op een dag waarvan jij denkt dat je de zonnebrand niet nodig hebt, jouw kind deze wel nodig kan hebben. Vanaf het begin van de lente: standaard een 50 ml tube in de luiertas dus 😉

Is de huid wel geschikt voor iedere zonnebrand?

We willen natuurlijk een zonnebrandproduct waar zo min mogelijk chemicaliën aan zijn toegevoegd. Niet alleen voor onszelf, maar vooral voor onze kleintjes. En daar maakt iedereen een andere keuze in. Het kan zijn dat jouw kindje een gevoelige huid heeft, waardoor het enkel bepaalde producten kan verdragen. Gelukkig heb ik met Mats nooit een probleem gehad na het insmeren van een bepaald product. Wil je weten of jouw kindje er tegen kan? Probeer dan eerst een klein stukje van de huid uit. Als jouw kindje een gevoelige huid heeft, dan kan het lang zoeken zijn naar het beste product. Duurdere merken claimen die bestemd zijn voor kindjes met eczeem kunnen dan misschien wel voor hen de beste optie zijn, maar helaas bevatten een aantal van deze producten wel het ingrediënt titaniumdioxide.

Titaniumdioxide

Ik ben geen scheikundige of natuurkundige, dus ik kan je niet vertellen welk ingrediënt van een zonnebrandproduct waar voor dient en wat voor effect het heeft op jouw huid. Wel weet ik dat vele zonnebrandcrèmes voorheen (en sommige nog steeds) het ingrediënt titaniumdioxide bevatten, waarbij de nanotechnologie was toegepast. Een goed zonnefilter, maar helaas schadelijk voor het milieu en (in geringe kans) voor je huid. Door de huidige technologie ontwikkelingen is het gelukkig niet meer noodzakelijk om dit ingrediënt toe te voegen. Ik heb de Lidl flacons erbij gepakt, maar op geen enkel product is dit ingrediënt terug te zien. In ieder geval geruststellend!

Win een pakketje zonnebrandproducten!

Nu ben ik natuurlijk ontzettend benieuwd welke zonnebrandproducten jullie graag gebruiken en welke SPF jij altijd voor jezelf hanteert. En wel eerlijk zijn hé! Als je jezelf het liefste insmeert met een lading olijfolie, dan wil ik het ook horen. En dan kan dat pakketje met zonnebrandproducten misschien wel heel goed bij je van pas komen 😉

De winactie start morgen (20 maart) op mijn Instagram account, dus ik zou het onwijs leuk vinden als je daar je reactie achter laat.

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 Reacties

 1. Ilona zegt:

  Fijn artikel! Vorige zomer heb ik een spf voor het gezicht van de Action geprobeerd en ik was helemaal om! Het merk heet Zenova geloof ik. Die ga ik binnenkort zeker weer inslaan voor aankomende lente en zomer. Ik neem mijzelf altijd voor om door de dag heen goed bij te smeren maar dat mislukt nog wel eens. Voor mijn kinderen heb ik ook een zonnebrand van Action gebruikt en die beviel mij (en de kids) heel goed.

 2. Yvonne zegt:

  Maar wat is nou je mening over de producten die je hebt geprobeerd? Of lees ik daar over heen?

  1. Die zijn terug te lezen bij de producten die ik heb gekocht en gebruikt 🙂

  2. Bettina zegt:

   Ik lees ook niet goed terug of het nu bevalt of niet. Ik weet hoe duur het is, en of het smeerbaar is, maar niks over of het zn werk doet. Kan je daar nog iets over zeggen?

   1. Hi Bettina,

    Ik dacht dat deze conclusie wel uit mijn ervaring zou blijken 🙂 Maar even kort samengevat: jazeker! Dit is nu het 3e jaar op rij dat ik de Cien sun producten gebruik, inmiddels ook voor onze baby. De anti aging tube (spf 30) gebruik ik zelf vooral voor gezicht, nek en decolleté en ben er erg blij mee. Voor de kids gebruik ik de kids spray (spf 50) laat geen witte waas achter, geen uitslag en ze zijn tot op heden nog niet verbrand 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.