bitcoin cryptocoin uitleg
MM onderzoekt

Techtalk: Bitcoins & cryptocoins

Dit artikel zat er een keer aan te komen. Als MoneyMom zijnde kan ik deze nieuwe manier van betalen/ enorme hype/ nieuw geld of hoe je het ook wilt noemen, niet zomaar aan mij voorbij laten gaan. De bitcoin bestaat al een aantal jaren, maar de hele wereld van crypto-coins heeft sinds 2017 het hele volk bereikt. De buurman om de hoek is er opeens in gaan investeren en die ene collega heeft het iedere dag over ‘blockchains, en altcoins’ en jij denkt alleen maar: “HUH? HOE? WAT? Moet ik hier ook wat mee? En.. levert het echt wat op?” Ik probeer jullie vandaag een hele simpele uitleg te geven over de wereld van crypto-coins. En onthoud: ik ben geen professional en dat is misschien maar goed ook. Dan wordt het in ieder geval geen technisch praatje.


Het is nieuw, spannend en zo verwarrend als maar zijn kan. Ik heb gemerkt dat alle info niet in een notendopje past, dus ik behandel vandaag de volgende punten:

  • Wat zijn cryptovaluta en wat is het verschil met echt geld?
  • Waarom is er een maximum aantal Bitcoins?
  • Hoe is Bitcoin gestart?
  • Wat is blockchain technologie?
  • Wat zijn altcoins?

bitcoin cryptocoin uitleg

Bitcoins en andere cryptovaluta vs. geld

Bitcoin is een cryptovaluta. De meest populaire op de markt welteverstaan. Bitcoin is daarnaast ook de eerste gedecentraliseerde cryptovaluta. Ja, daar ga je al hé..

Gedecentraliseerd betekent dat er rechtstreekse betalingen tussen individuen en bedrijven plaatsvinden, zonder een tussenkomende bank of de overheid, wat bij onze eigen Euro wel zo is, die dan weer een gecentraliseerde valuta genoemd wordt. Zodra je iets koopt, vindt de transactie namelijk via de bank plaats.

Er wordt altijd toezicht gehouden op ‘onze Euro’. Of dat nou door de bank of de staat is. Gaat er iets mis tijdens een overschrijving? Of gaat jouw bank failliet? Dan ben je in de meeste gevallen beschermd en krijg je je vermogen terug. Om de inflatie en het monetaire beleid in handen te houden is de Nederlandse staat verantwoordelijk voor het ‘maken’, ofwel het printen van geld.

Nu is het monetaire beleid van de Euro prima geregeld. Maar.. het kan ook anders.

Bij cryptovaluta is dat anders. Iedereen kan in principe een cryptomunt opstarten, kopen of verkopen. In feite is niemand echt verantwoordelijk voor het verloop van een cryptovaluta, maar net als met ons eigen geld is er altijd een maximum aantal munten wat uitgegeven kan worden. Dit noemen we de ‘market cap‘. Deze wordt van tevoren vastgesteld en bij Bitcoin is dat 21 miljoen. Tot dit aantal dus en niet verder. Nu is het monetaire beleid van de Euro prima geregeld. Maar.. het kan ook anders.

De Zimbabwaanse Dollar bijvoorbeeld. Deze is in 1980 onderhevig geweest aan een onwijs grote hyper-inflatie van maar liefst 6500%, vanwege een gevolg van eindeloos veel geld printen. Binnen de kortste keren kreeg je voor 1 US Dollar – Z$ 35.000.000.000.000.000. Je begrijpt dat ze de munt kort erna hebben afgeschaft.

Nu is bovenstaand ook een schoolvoorbeeld om aan te tonen dat je niet eindeloos geld kunt blijven maken als ‘staat’ of ‘eigenaar’ zijnde. Vraag en aanbod moeten altijd in verhouding blijven en kunnen niet opeens heel erg van elkaar verschillen. Als er bijvoorbeeld te veel geld wordt gemaakt, dan zal iedereen meer gaan kopen dan dat er geproduceerd kan worden. De prijzen zullen gaan stijgen, er treedt hyper-inflatie op en de economie raakt overbelast.

Het andere is ook mogelijk: als er te weinig geld is, dan kan iedereen veel minder kopen en zal de werkloosheid snel toenemen. Met als gevolg een verslechterde economie en uiteindelijk een flinke recessie. De Centrale Bank hanteert daarom een monetair beleid. Een middel om een hyper-inflatie (of deflatie) tegen te gaan. En dat is bij cryptomunten precies zo geregeld.

Oké. Nu weten we dat er een maximum aantal cryptomunten gemaakt kunnen worden en met welke reden.

Hoe die Bitcoins dan worden gemaakt? Daar kom ik zo bij je op terug..

Wie is de bedenker/oprichter van Bitcoin?

De Bitcoin is ‘opgericht’ door een (persoon/pseudoniem) genaamd: Satoshi Nakamoto. De ‘vader’ van de Bitcoin. Hij besloot de Bitcoin op te richten als een respons op de financiële crisis. Hij besloot dat de Bitcoin niet in de handen ligt van één bepaalde autoriteit of bank, maar dat iedereen kan meedoen. Dat houdt in dat:

  • Iedereen mag een Bitcoin kopen
  • Iedereen mag een Bitcoin genereren/maken
  • En iedereen mag een Bitcoin verkopen.

(Weet je nog, gedecentraliseerd netwerk?). Nu denk je: “Ja daag, geen regels? Iedereen kan meedoen? Waar gaat mijn geld dan naartoe? En waarom zou ik een Bitcoin kopen, dan is het toch helemaal niet veilig meer, zonder zogenaamd tussenpersoon”?

Nou, dus wel.

Hier komt de term BLOCKCHAIN binnenvallen. Deze nieuwe technologie heeft de hele digitale wereld op zijn kop gezet. Onlangs hoorde ik op een lezing nog dat dit de meest interessante, digitale innovatie is sinds het internet.

“Nou, kom maar op dan met je uitleg hoor ik je denken”.

Wat is blockchain?

De Blockchain technologie verifieert een transactie van account naar account en legt deze vervolgens vast in het blockchain keten. De blockchain keten is gedeeld met een enorm aantal andere gebruikers, die met hun computers de transactie controleren. Dit wordt ‘mining‘ genoemd. Pas als deze is goedgekeurd – door te kijken waar jouw Bitcoin vandaan komt en of dit klopt – is de transactie voltooid. Nadat jouw transactie in de keten is vastgelegd, is het onmogelijk om deze terug te draaien, te wijzigen, te dupliceren of te verwijderen. Op deze manier blijven alle transacties transparant en blijkt het onmogelijk te zijn om hier mee te frauderen.

De gebruikers die deze transacties in de blockchain vastleggen, het ‘minen’ dus, krijgen hier een beloning voor. Je hebt niet alleen heel veel stroom en tijd nodig, maar daarnaast ook een computer met enorm grote rekenkracht. Een transactie wordt namelijk vastgelegd door de computer die als eerste een moeilijke rekensom oplost, een zogenaamde cryptopuzzel. Hé, daar komt het woord crypto dus vandaan!

Zodra deze puzzel is opgelost, komt er een ‘block’ vrij, die aan de blockchain wordt gekoppeld en waarin jouw transactie is vastgelegd. De beloning voor deze oplossing? Bitcoins! Op deze manier worden er weer nieuwe Bitcoins in het netwerk gebracht, die de gebruiker kan houden, verhandelen of ‘you name it’.

Als we een blockchain technologie voor andere transacties gaan gebruiken (hypotheken, contracten, productieprocessen) dan hebben we geen tussenpersonen meer nodig, zoals een bank, adviseur, overheid,  etc..

Niet zo gek dus dat de achterliggende technologie een misschien nog wel  grotere hype is dan de cryptomunten zelf. 

simpele uitleg bitcoin cryptocoin

Wat zijn altcoins?

Nu heb ik het alleen over Bitcoins gehad, maar er zijn onwijs veel nieuwe cryptomunten bijgekomen sinds de oprichting ervan. Al deze munten noemen we ALTCOINS. Ofwel, alternative coins. Er zijn talloze altcoins die je de afgelopen maanden ongetwijfeld voorbij hebt horen komen, zoals: Ethereum, Ripple, Monero, Litecoin, Neo, Dash, etc..

Nu zijn dit niet allemaal munten zoals de Bitcoin zelf. De Bitcoin is opgericht, puur met de bedoeling om een digitaal betaalmiddel te worden. Ripple bijvoorbeeld, is bedoeld om een betaalsysteem te zijn, waarbij verschillende valuta verhandeld kunnen worden. Op dit betaalsysteem wordt nu enkel hun eigen cryptomunt verhandeld, de Ripple dus. Banken zouden in de toekomst het betaalsysteem Ripple kunnen gebruiken, zonder iets met deze munteenheid te doen. Er zijn veel mensen die hier een toekomst in zien, vervolgens in Ripple investeren, waardoor de munt in zijn waarde stijgt (vraag & aanbod! Joe!).

En dat komt bij mijn volgende punt. De koers van deze munten daalt en stijgt zo onwijs snel dat het op dit moment geen geldig betaalmiddel kan zijn. Oké, sommige winkels accepteren de Bitcoin of Ethereum om een Lamborghini te kopen, maar ik zou het echt niet oké vinden om mijn salaris in Bitcoin te mogen ontvangen. Deze maand zal mijn salaris bijvoorbeeld de helft zijn van hetgeen ik in december heb ontvangen.

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.