salaris drogist
Het salaris van.. Purse-Oonlijk

Het salaris van.. Rosanne (drogist)

Ik heb het eerder al eens gehad over het praten over je salaris en het taboe rondom dit onderwerp. In dit artikel ga ik wat dieper in op het salaris van de persoon. Is hij/zij er tevreden mee? Staat het salaris in verhouding met diens opleiding en wat zou diegene voor werk doen als geld geen rol speelt? Vandaag deelt Rosanne haar salaris als verkoopcoördinator bij een drogist. Ze werkt inmiddels ruim 10 jaar bij dezelfde werkgever en heeft een contract van 24-uur per week. Rosanne is verloofd en heeft een dochtertje van bijna twee jaar.  Aangezien haar studie compleet afwijkt van haar huidige functie is ze nu op zoek naar een baan die bij haar studierichting past. Hoe combineert zij het moederschap met haar baan en is zij tevreden met haar inkomsten?


Even voorstellen:

Ik ben Rosanne, 28 jaar en ik woon samen met mijn vriend (sindskort verloofd!) Jeroen en dochter (bijna 2) Ella in Heerhugowaard. Ik werk 24u als verkoopcoördinator en drogist bij een Etos filiaal.

salaris drogist

Om gelijk met de deur in huis te vallen: wat is jouw salaris?

Bruto verdien ik €1.115,- per maand.

Is dit je eerste baan?

Ja, ik werk nu 10 jaar bij Etos. Hiervoor heb ik wel wat bijbaantjes gehad.

Welke opleiding heb je gedaan?

Ik heb in 2012 een opleiding gedaan in grafisch vormgeven, bij GMI designschool in Amsterdam. Dit is een aftakking van het Mediacollege Amsterdam, speciaal voor avond onderwijs. Ik heb twee modules afgerond, de andere twee heb ik niet gedaan vanwege de te lange reistijd voor maar drie uur school in de week. Officieel duurt deze opleiding vier jaar, maar ik heb er dus maar twee gedaan.

Sluit deze opleiding aan bij jouw huidige baan/onderneming?

Nee totaal niet. Ik ben nu wel bezig met het zoeken naar een baan in grafisch vormgeven.

Staat dit salaris in verhouding met jouw studietijd/ kosten?

Ik weet niet of je kan spreken van een verhouding, want mijn opleiding past niet bij mijn huidige baan. Ik heb wel de opleiding tot drogist afgerond, die werd gelukkig door mijn werkgever betaald. Daar heb ik een half jaar over gedaan.

Is de opleiding tot drogist verplicht?

Deze opleiding is niet verplicht, tenzij je winkelmanager bent. In mijn functie is het verplicht om minstens assistent drogist te zijn. Als je bij een drogist gaat werken, dan begin je als verkoopster in opleiding. Het is namelijk wél verplicht om de opleiding ‘Verkoop in Drogisterij’ te halen om als verkoopster in de winkel te werken.

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?

Dat is elke dag anders! Op maandag bouwen we bijvoorbeeld de nieuwe actie op, bereiden de actiekaartjes voor de schappen voor en hangen het actiemateriaal op. Dit duurt wel een hele dag, aangezien we ook de hele dag door klanten helpen en kassa draaien. We staan vaak maar met z’n tweeën. Verder pak ik op dinsdag de vracht uit, dit zijn meestal zes containers. Hier zijn we meestal twee dagen mee bezig. Voor de rest bestel ik producten bij, verwerk ik de geldadministratie, bouw schappen op volgens plan, vul magazijn restanten aan in het vak, noem het maar op. Geen enkele dag is saai en hetzelfde.

Heb je deze functie altijd gehad?

Ik ben hier op mijn 19e begonnen als verkoopster. Toen was het nog de bedoeling dat ik dat een jaartje zou doen om vervolgens te gaan studeren. Door het kopen van een huis met mijn toenmalige partner moest ik blijven werken waardoor ik heb besloten te blijven. Ik werkte eerst 5 jaar als verkoopster in een filiaal dichtbij huis. Dit filiaal werd een koppelwinkel (2 winkels met 1 winkelmanager) met een ander filiaal en daar was iemand nodig in de functie die ik nu heb. Over een paar weken verhuis ik naar een groter filiaal in Alkmaar.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden heb je?

Wij hebben personeelskorting d.m.v. kortingsbonnen boekjes. We hebben een fietsplan en krijgen korting bij verschillende sportscholen.

Hoe regel je de opvang als jij en je partner beiden werken?

Onze dochter gaat twee dagen naar het KDV en 1 dag naar mijn ouders. Het komt wel eens voor dat ik een dagje extra moet werken omdat er zieken zijn. Het kan ook voorkomen dat mijn vriend een dag in het weekend moet werken wanneer ik ook werk. Dan kunnen mijn ouders of schoonfamilie eigenlijk altijd wel!

Heb je wisselende werktijden/dagen?

Ik heb het zo geregeld dat ik de ene week op maandag, dinsdag, donderdag (incl. koopavond) werk en de andere week maandag, donderdag en zaterdag. Over een paar weken werk ik wel elke week op dezelfde dagen. Dan werk ik de maandag, woensdag en vrijdag. Was nog even een gedoe met het KDV, maar het is gelukt!

salaris verkoopmedewerker

Hoe ziet het spitsuur (s’avonds) er bij jullie uit als je meestal tot zes uur werkt?

Ik ben meestal half 7 thuis, maar mijn partner vaak eerder. Op zondag kook ik meestal voor twee dagen, dus dan kunnen we dat gewoon opwarmen. Op dinsdag is het meestal een AGV’tje wat mijn vriend kookt (enige wat hij kan ;-)), maar ook prima. Op donderdag eten we altijd bij mijn ouders. Als ik koopavond heb, eet ik op mijn werk en dan eet mijn vriend even goed bij mijn ouders.

Vind je dat je een goede balans hebt gevonden tussen het moederschap en je carrière?

Ik denk het wel. Drie dagen werken vind ik prima. Ik heb genoeg tijd voor mijn dochter. Vind het soms wel lastig dat er wel veel op mij aankomt omdat mijn partner meer dan 50 uur in de week werkt. Hij werkt bij een import/exportbedrijf van bloembollen.

Ben je over het algemeen tevreden met je salaris?

Nee niet echt, mijn functie is in wezen hetzelfde als een assistent manager. Mijn winkelmanager heeft twee winkels, dus er komt ook veel verantwoordelijkheid op mij neer.

Mocht de kans zich voordoen: wil je dan doorgroeien naar winkelmanager?

Nee, die ambitie heb ik niet. Meer omdat ik niet die verantwoordelijkheid wil dragen. Ik weet wat er allemaal bij komt kijken en dat past niet bij mij. Plus dan moet ik minstens 32 uur werken en dat wil ik niet. Ik weet wel welke salarisverhoging erbij past, is misschien een stukje meer maar als ik die functie niet leuk vind dan is dat ook niet belangrijk.

Hoe ziet jullie verzamelinkomen eruit?

Tussen de €37.000,- en €55.000,- per jaar.

Als je een leuke baan spot in het grafisch vormgeven, zou je hier dan meer reistijd/ werkuren voor over hebben?

Ja, zeker. Meer werkuren weet ik nog niet, maar reistijd zeker.

Wat vind je belangrijker: een goed salaris of een goede werksfeer onder collega’s?

Een goede werksfeer vind ik zeker het belangrijkste. Met buikpijn naar je werk gaan is zó erg. En dat heb ik helaas meegemaakt. Ik stond toen op het punt om ontslag te nemen, toen diegene in de ziektewet kwam en uiteindelijk helemaal weg is gegaan. Gelukkig ben ik niet weggegaan want ik heb echt superlieve collega’s!

Als salaris geen rol speelde, welke baan zou je dan het allerliefste aannemen?

Grafisch vormgever! Omdat ik daar graag verder in wil werken en anders zangeres, dat is mijn grootste hobby!


Reactie Anne: Bedankt voor je openheid Rosanne! Ik kan me voorstellen dat je niet geheel tevreden bent met je salaris. Vooral omdat er zo nu en dan best wat verantwoordelijkheid bij komt kijken. Vooral aangezien je er al flink wat dienstjaren op hebt zitten. Maar.. als je het naar je zin hebt en iedere dag met fijne collega’s mag werken is dat ook wat waard. Ik hoop dat je ooit die hele leuke en perfecte baan als grafisch vormgeefster vindt, zodat je die passie kunt volgen. Of ik kom je nog eens tegen op tv als zangeres. Zou ook heel leuk zijn 😉 Volg in ieder geval je hart. En ik wens je nog heel veel geluk en succes toe in je verdere carrière!

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.