MM onderzoekt MM's Baby

De kosten van luiers. En hoe zit dat met wasbare luiers?

Volgens gemiddelde berekeningen gaan er zo’n 5.000 luiers per kind doorheen. In de jaren totdat ze zindelijk zijn. 5.000. Dat is in ieder geval een grote container vol. Tja, het moet maar. Onze kinderen worden tenslotte niet zindelijk geboren. De meeste kinderen worden namelijk pas zindelijk tussen de 24 en 36 maanden. Kom maar op dus met die luiers, het zal wel moeten. En hoe zit dat trouwens met wasbare luiers?


Allereerst het verbruik van luiers gedurende de eerste 3 jaar. In het 4e jaar worden de luiers over het algemeen alleen s’nachts nog gebruikt, op een enkele uitzondering daargelaten.

Wat is het gemiddelde luier verbruik per jaar?

  • In het 1e jaar verbruikt je baby zo’n 6 luiers per dag. Dit zijn er 2.190 per jaar
  • In het 2e jaar verbruikt je dreumes zo’n 5 luiers per dag. Dit zijn er 1.825 per jaar
  • In het 3e jaar zijn het er 3 luiers per dag geworden, 1.095 per jaar (wegens zindelijkheid)

Geschiedenis van de luier

De meeste Nederlanders maken gebruik van wegwerp luiers. Een fijne luxe die onze grootouders misschien ook wel hadden willen hebben. Vanaf de jaren 60 maakten de wegwerp luiers een enorme groei mee en behoorden de harde, lastige, katoenen luiers tot het verleden. De technologie ontwikkelde zich in rap tempo en de kwaliteit van luiers werd steeds beter. Inmiddels kan de betere luier een droge nacht van 12 uur garanderen. Mats is het levende bewijs, hij slaapt 12 uur achter elkaar en heeft iedere ochtend een volle, maar droge luier.

Welk merk luier?

Ja, daar is veel over te doen. Persoonlijk vind ik dat ervaring telt en dat iedere baby anders is. Wat ik hele fijne luiers vind, kan voor een andere baby bijvoorbeeld helemaal niet fijn zijn. Afijn, ik deel toch even mijn mening over een paar bekende merken:

Pampers:

Toe Mats net was geboren vonden we Pampers het fijnste. De pasvorm was perfect. Toch worden de luiers vaak wat vochtig als hij ze langer dan 6 uur aan had. Dit ging om de premium protection variant. De baby dry variant bleef wel droog, maar is helaas wel wat duurder.

Kruidvat (favoriet!):

Bij 3 maanden ging Mats over naar een andere maat en opeens bleken de luiers van Kruidvat ook heel goed te zitten. Het pluspunt aan deze luiers vind ik eigenlijk alles. Ze blijven altijd droog, kunnen onwijs veel absorberen en – niet heel onbelangrijk- ze zijn niet duur! Deze topper blijft voor ons dus op nummer 1 staan.

Bumblies:

Volgens mij is dit het huismerk van o.a Plus en Jumbo en is ons verbazingwekkend goed bevallen. Ik moet bekennen dat ik ze niet in de nacht heb geprobeerd, want naar mijn mening evenaart geen enkele luier die van Kruidvat, maar de Bumblies luiers zijn vooral goed en heeel budgetvriendelijk.

Luiers ALTIJD in de aanbieding kopen

Ik hoorde het al toen ik zwanger was. Anne; luiers moet je ALTIJD in de aanbieding kopen. Er is altijd wel ergens een 50% korting te vinden. Voor de merken luiers klopt dat inderdaad, er is altijd wel een aanbieding te vinden. Ik zocht dan meestal in de reclamefolder app, of via de website voordeelmuis op luiers. Tadaa! Je ziet direct waar de luiers in de aanbieding zijn.

Momenteel blijven we dus bij de Kruidvat luiers. Deze kopen we vaak in een voordeel verpakking van 2 x 86 stuks (€25,-) Wij gebruiken momenteel dagelijks gemiddeld 5 luiers. Na zijn geboorte waren dat er een stuk meer, dus laten we het maar houden op een gemiddelde van 6 luiers per dag. De kosten van een Kruidvat luier liggen doorgaans op 0,15 ct, ongeacht welke maat je gebruikt. Dat komt voor ons neer op de volgende kostenpost in de komende 2 jaar:

1e jaar – 2.190 luiers = €328,50

2e jaar – 1.825 luiers = €273,75

3e jaar – 1.095 luiers = €164,25

Het totaal hoef ik niet eens uit te rekenen, ik zie zo ook wel dat dat voor meer dan €600,- aan luiers is. Auch. Maar ja, zoals ik eerder al zei: baby’s worden nou eenmaal niet zindelijk geboren en we komen er met deze wegwerp luiers nu nog makkelijk vanaf. Straks komt er misschien een luiertax op al het luier afval. En wat moeten we dan? Aan de wasbare luiers?

Wat zijn wasbare luiers nu precies?

Het zijn al  lang die katoenen luiers van vroeger niet meer, omdat deze luiers van sterk en absorberend materiaal zijn. Vaak voorzien van vrolijke motiefjes en veel drukknoopjes zodat deze met je kind meegroeit. In principe kan je deze luiers dus de hele luierperiode blijven gebruiken. Wasbare luiers zijn niet goedkoop. Voor een pakket van 24 stuks tel je zo’n 500-600 Euro neer. Je doet er dan wel een paar jaar mee.

Waarom die wasbare luiers zo duur zijn? Simpel. De luiers moeten van hoogwaardige kwaliteit zijn, omdat ze talloze keren op hoge temperatuur gewassen worden.

kosten van luiers

Hoe werkt een wasbare luier?

Velen, waaronder ik, hebben misschien een verkeerd beeld van de wasbare luier: Het kost veel tijd en is vies. Dat blijkt dus reuze mee te vallen. De wasbare luier bestaat uit 2 delen: een wegwerp inlegvel en het broekje zelf. Het vel gooi je na elk gebruik weg, daar zit de meeste ontlasting op. Het broekje gooi je in de was. Het inlegvel is gemaakt van bamboe en daardoor volledig afbreekbaar, de broekjes was je dan 2 a 3 keer per week. Velen doen eerst een voorwas met enkel de luierbroekjes en gooien vervolgens de normale was erbij waardoor je geen extra wasjes draait en kosten maakt.

Qua kosten ben je inderdaad goedkoper uit wanneer je voor wasbare luiers gaat, maar dit moet je dan wel na de geboorte doen. Anders maakt het niet zoveel meer uit. Het is voor veel mensen echter belangrijker om duurzaam bezig te zijn dan het kostenplaatje wat er aan vast zit.


En wij? Wij gaan gewoon verder met onze wegwerp luiers. Ik ben er inmiddels zo aan gewend en ik heb eerlijk gezegd niet zo veel zin in nog meer was. Dat het slecht is voor het milieu vind ik inderdaad jammer, maar ik hoop dat ik dat een beetje compenseer met mijn vegetarische levensstijl 😉

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.