gelddagboek gezin
Purse-Oonlijk

Purse-oonlijk: Gelddagboek Nira

Een gelddagboek is een goed moment om eens stil te staan bij je uitgaven, aangezien je dat pasje zo makkelijk voor de lezer houdt 😉 Een klein bedrag betalen via de bank is tegenwoordig niet moeilijk meer, maar daardoor verliezen we onze uitgaven zo nu en dan uit het oog. Ik noem het ‘mindful budgetteren’. Klinkt misschien lastig, maar dat is het zeker niet. Toen ik een oproep deed voor andere gegadigden voor deze rubriek, kwamen er dan ook tientallen enthousiaste reacties binnen. Onwijs gaaf! Ik ben dus niet de enige die zicht wil houden op haar uitgaven. Vandaag deelt Nira haar week-uitgaven met ons. Zij hield, per dag, een gelddagboek bij om met ons te delen. Lees je mee?


Even voorstellen:

Ik ben Nira, 28 jaar oud en woon met mijn man en zoontje (9 mnd) in het midden van het land. Ik werk als ambtenaar van de burgerlijke stand. Mijn man en ik proberen best zuinig te leven. Of eigenlijk: zo goed mogelijk te leven van ons geld. Net als iedereen kunnen ook wij het maar één keer uitgeven en hoe slimmer we er mee omgaan, des te meer meer leuke dingen we kunnen doen!

Maar toegegeven: sinds onze zoon geboren is ben ik een beetje laks geworden. Vaker naar de duurdere supermarkt, tóch dat leuke rompertje dat hij níet nodig heeft en 4 drinkbekers kopen voordat je er eentje vindt die fijn is. Dat gecombineerd met minder werken, opvangkosten, luiers etc zijn onze financiën toch best wel veranderd in het afgelopen jaar. Ik ben dus heel benieuwd hoe veel er dan in een gemiddelde week uit zou gaan!

gelddagboek gezin

 

Maandag:

Ik had mezelf beloofd om deze maand mijn hele vrij besteedbare salaris alleen maar aan mezelf uit te geven. En dat mislukte! Want Zeeman had sale. En mijn kind heeft eeuwig en altijd wel weer iets nodig. Zeeman: €30,- (maar daar kocht ik wel een herfstjas, 2 hoeslakens, een xxl hydrofiel, 2 shirtjes, een dekentje, 2 aankleedkussenhoezen, een badcape en een pyjama voor). Lunch op mijn werk: €1.80 Albert Heijn: €8.50 (brood, groente en een rouwkaart)

Totaal: €40,30

Dinsdag:

Lunch: €2,20. Die lunch op mijn werk is ook een van die dingen die er in zijn geslopen sinds ik moeder ben. Tijd en zin om een gezond ontbijt te regelen maak ik nog, maar die lunch schiet er vaak bij in. Gelukkig is de kantine op mijn werk niet zo duur, maar van dat geld zou ik zelf wel een veel lekkerdere lunch kunnen maken.

Totaal: €2,20

Woensdag

Lidl: €80,- (een kraan voor de keuken, een t-shirt voor mijn man en wat keukengerei) AH: €12,40 (fruit, brood, vleesvervangers)

Totaal: €92,40

 

gelddagboek gezin

Donderdag:

Bij onkruidbrander.com: Een magic tuinslang van €15,– incl verzendkosten. Dit is een onnodige uitgave want we hebben een goedwerkende tuinslang, maar hij valt een stuk minder op aan de muur en is veel prettiger om in- en uit te rollen.

Totaal: €15,-

Vrijdag:

Lidl: €44,- Dit zijn “weekboodschappen”. Groente, fruit, zuivel, aardappels, iets lekkers en wat schoonmaakmiddelen.

Totaal: €44,-

Zaterdag:

Geen uitgaven.

Totaal: €0,-

Zondag:

Benzine: €70,- auw. Koffie en gebak na een boswandeling: €12,-

Totaal: €82,-

Note: Ik heb onze vaste niet-variabele lasten buiten beschouwing gelaten. De uitgaven van mijn man heb ik ook buiten beschouwing gelaten met uitzondering van de uitgaven die hij voor ons allemaal gedaan heeft zoals bijvoorbeeld boodschappen.


Totaal deze week: €275,90

Nira: Oeps. Tikt toch best wel aan als je alles bij elkaar optelt. Maar wat ik altijd interessant vind zijn de overbodige uitgaven. De onoverbodige uitgaven kun je namelijk hoogstens iets van af schrapen. En ik vind dat, hoewel ik meer geld heb uitgegeven dan ik dacht, van plan was en gehoopt had,  de enige echt overbodige uitgave de tuinslang van €15,- is. Dus eigenlijk ben ik wel tevreden!

Anne: Ik ben ineens razend benieuwd naar die tuinslang die een stuk minder opvalt! haha. Even zonder gekkigheid; ik zie veel gelijkenissen in je uitgaven, vooral wat betreft de optimistische gedachte aan het begin van de maand, maar waar al een paar dagen later op terug gekomen wordt ;-). Ik denk dat je het inderdaad erg netjes hebt gedaan hoor! Nog geen €60,- voor boodschappen? Want bij de Lidl zijn enkel huishoudelijke spullen gekocht als ik het goed heb. Ontzettend goed, aangezien de gemiddelde uitgaven van een gezin van 3 toch wel zo rond de €80-€100,- ligt. Leuk om eens een kijkje in je gelddagboek te nemen, zo leer ik je gelijk goed kennen. Dankjewel voor het meewerken!

Volg Nira op Instagram!

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Erg leuk weer! Ook leuk on te lezen dat je graag weer iets voor jezelf wilt kopen maar dan toch weer wat leuks voor de kleine ziet. Ik heb precies datzelfde probleem met mijn 9 maanden zoontje?. Ik volg je sinds kort op Instagram maar je artikels zijn fijn om te lezen. Vooral de herkenbare dingen.

    Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.