hoeveel verdient accountmanager
Het salaris van.. Purse-Oonlijk

Het salaris van.. Anna (accountmanager)

In de rubriek ‘ het salaris van…’ zijn lezers openhartig en eerlijk over hun salaris. In een eerdere blog heb ik het al eens gehad over het praten over je salaris en het taboe rondom dit onderwerp. In dit artikel ga ik wat dieper in op het salaris van de persoon. Is hij/zij er tevreden mee? Staat het salaris in verhouding met diens opleiding en wat zou diegene voor werk doen als geld geen rol speelt? Vandaag deelt Anna (anoniem) haar verdiensten als accountmanager. Zij en haar man werken beiden 36 uur in vier dagen en zijn daarmee een mooi voorbeeld van de wijze waarop werkuren tussen ouders tegenwoordig verdeeld kunnen zijn. Op die manier behaal je financieel gunstige voordelen en verdeel je het ouderschap in gelijke mate. Mits beide ouders zich rond hetzelfde salaris zitten. Hoeveel verdient Anna met haar baan als accountmanager?


Even voorstellen:

Ik ben 31 jaar oud en woon samen met mijn drie mannen: mijn man en twee zoons (van 7 maanden en 20 maanden oud). Ik werk 36 uur in vier dagen als accountmanager (op contract, meestal wel iets meer) en mijn man ook 36 uur in vier dagen als traffic manager bij een bedrijf in de financiële dienstverlening. Ik ben 70% van de tijd onderweg (Nederland, België en Duitsland) en de andere 30% op kantoor of lekker thuis aan het werk. Helaas wil ik het anoniem delen omdat ik weet dat de salaris verhoudingen binnen het bedrijf niet allemaal even logisch zijn voor de werknemers. Daar word bij ons nauwelijks over gesproken. Toch wilde ik het delen omdat ik dit een super leuke rubriek vind maar toch wel vaak zie dat vrouwen twee tot drie dagen werken en bijvoorbeeld een stuk minder verdienen dan hun man. Wij hebben het qua dagen met de jongens thuis gelijk verdeeld maar ik verdien ook een stuk meer dan mijn man. Ofwel: bij ons was het niet logisch geweest als hij vijf dagen bleef werken en ik er drie ging werken. Daarbij zou ik dat ook niet willen. Ook al staan mijn kids op nummer 1 en vind ik mijn carrière nog altijd mega belangrijk.

salaris accountmanager

Om gelijk met de deur in huis te vallen: wat is jouw salaris?

Mijn salaris op basis van 36 uur is €4.500,- bruto, dat is exclusief mijn provisie. Dat is circa €5.000,- bruto op jaarbasis. Moet ik uiteraard wel mijn omzet voor halen 😉 Maar dat is me nog nooit niet gelukt.

Is dit je eerste baan?

Nee, ik ben drie jaar leerling verpleegkundige geweest en heb vervolgens vijf jaar als freelancer gewerkt. Sinds 2019 in dienst bij één van de opdrachtgevers waar ik al vijf jaar een paar dagen per week door ingehuurd werd. Ik had als freelancer meer salaris (en zelfs mijn arbeidsongeschiktheidverzekering en pensioen top geregeld, vind ik mega belangrijk namelijk), verdiende op papier minder (wat voordelig is voor bijvoorbeeld kinderdagverblijf teruggave) en had het eigenlijk heel goed. Maar hier ligt een kans als manager van de afdeling op korte termijn en de combinatie met kinderen vind ik toch wat rustiger met 1 werkgever. Die 100 ballen die ik vroeger hoog hield zijn nu alleen de kids al. Ik ben liever voor mezelf geworden als moeder en merkte dat er nu rust moest komen door o.a. deze stap te zetten. Tot nu toe (half jaartje in dienst) nog geen spijt. En wie weet wat de toekomst brengt.

Welke opleiding heb je gedaan?

Ik heb twee MBO opleidingen gedaan in de zorg en de mode. Goede combi hé? Maar uiteindelijk heb ik commerciële economie HBO ook afgerond.

Sluit deze opleiding aan bij je huidige baan?

Jazeker. perfect zelfs.

Staat dit salaris in verhouding met jouw studietijd/ kosten?

Dat denk ik wel. Geloof wel dat ik bovengemiddeld verdien voor mijn leeftijd/ervaring.

Vanuit welk oogpunt is de keuze om beiden 36 uur te werken, gemaakt?

Bij ons is de keuze vooral gebaseerd op het feit dat ik een stukje meer verdien en dus leek het logischer dat ik niet veel minder zou gaan werken. Bij mijn man is het ook “makkelijker” minder te gaan werken. Bij mijn huidige werkgever heb ik 36 uur werken er echt door moeten drukken (in deze functie) en ik heb wel eens gesolliciteerd tussendoor maar als ik achter een vacature met een salesmanager functie aan belde was het nergens mogelijk dit in vier dagen te gaan doen. Ik vind persoonlijk 5 en 4 dagen werken erg veel dus het was al snel duidelijk dat we dan beide vier dagen zouden werken. Ik werk dus vier dagen van negen uur, maar helaas ook nog een beetje in de avonduren en soms de weekenden. Mijn klanten moeten me altijd kunnen bereiken. Uiteindelijk ook in eigen belang i.v.m. o.a. mijn provisie. Ik zet met vakanties dan ook geen ‘out of office’ aan. Maar mijn kindjes merken daar niets van. Ik zal nooit met een klant bellen waar zij bij zijn. Ik bel als ze slapen of als mijn man bijvoorbeeld ook thuis is.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

Heel veel auto rijden, naar klanten toe en in gesprek, veel bellen (thuis of op kantoor) met klanten en uiteraard een beetje administratie. Wat ik vooral leuk vind is de zelfstandigheid, grote deals met klanten, relaties opbouwen en stiekem ook wel het scoren.

Hoe regelen jullie de opvang van de kinderen tijdens werkdagen?

Maandag kinderdagverblijf, dinsdag en woensdag een nanny (gastouder aan huis), donderdag mijn man en vrijdag ikzelf.

Soms ligt er nog een dik taboe op fulltime werkende moeders. Krijgen jij of je man vaak veroordelende reacties?

Ik krijg ze vrij vaak moet ik zeggen en dat verbaast me best wel. Ik krijg vaak opmerkingen zoals “voel je jezelf niet schuldig?” of “hoe houd je het vol?”, zelfs scheve gezichten. Terwijl ik denk dat als de verdeling vijf dagen werken door de man en drie dagen door de vrouw zou zijn, dat niemand gek opkijkt. En bij ons zijn het ook gewoon acht werkdagen samen. In mijn omgeving zie ik wel steeds vaker dat vrouwen vier dagen blijven werken omdat dat niet anders kan (vanuit werkgever in huidige functies) of omdat ze het net als ik ook niet anders zouden willen.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden heb je?

Auto, telefoon, laptop en op basis van 40 uur hebben we 35 vakantiedagen.

hoeveel verdient accountmanager

Ben je over het algemeen tevreden met je salaris?

Ik ben wel een beetje zo’n typetje van: het kan altijd meer. Maar ik mag echt niet klagen. Samen met mijn man hebben we nu een mooi salaris. Ik zei ooit tijdens onze opleiding (we kennen elkaar van de studie); stel je voor, we verdienen samen €5.000,- netto als we oud zijn. Oud zijn we nog niet, maar dat is al gelukt.

Omdat jullie boven modaal verdienen: zijn er ook bepaalde luxe dingen die je jezelf toe eigent?

We hebben inderdaad een schoonmaakster, iemand die mee helpt met de tuin maar de grootste luxe is onze nanny. Sinds februari werkt ze voor ons. Het is niet heel veel duurder dan het kinderdagverblijf (bijna niet zelfs met twee kids) maar het geeft ons zo veel rust. En de kindjes ook. Ze doet ook licht huishoudelijk werk zoals strijken , wassen, koken en boodschapjes. maar vooral de ochtenden gaan zo veel relaxter. Ik moet vaak rond 06:00 uur al de deur uit en mijn man om 07:00. Voorheen moest mijn man de kids vroeg wegbrengen en was het zo veel stress in de ochtend. Als ik tegenwoordig thuis kom staat het eten al klaar. Heerlijk. De kindjes zijn nu veel buiten, mega veel aandacht etc. maar toch willen we een dag kinderdagverblijf houden om nog lekker om te gaan met andere kindjes.

Ook is het zo dat omdat we dit salaris hebben, de kosten voor het kinderdagverblijf torenhoog zijn. En we weten allemaal dat een bruto salaris best hoog kan zijn maar we – naarmate de stijging vordert- ook steeds meer belasting betalen. Toen we nog drie dagen kinderdagverblijf hadden, betaalden we bijvoorbeeld ongeveer €1.200,- netto aan kosten voor het kdv. Dat is een hele hoop van je salaris waardoor je ineens een stuk minder te besteden hebt. Ik denk ook niet dat wij beiden nog best veel werken voor het geld. Meer omdat dat bij ons past.

Hoe vind je dat je de balans hebt ingericht tussen moederschap en carrière, ben je daar tevreden mee?

Wisselend. Ik ben echt nog wel eens zoekende, maar het gaat steeds beter. Ik ben echt gelukkiger als ik lekker kan werken en dat is het allerleukste voor mijn kids. Ik durf van mezelf wel te zeggen dat ik een goede moeder ben maar ik zou geen goede moeder zijn als ik dag in dag uit met mijn kids zou zijn. Hoe gek dat misschien ook klinkt.

Hoe zijn de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf van jouw werkgever en heb je daar plannen voor?

Jazeker, dat is ook de reden dat ik gestopt ben als freelancer en het aanbod heb geaccepteerd van mijn huidige werkgever. Ik ga als het goed is binnen twee jaar manager van de hele afdeling worden. We zijn al stilletjes begonnen met de overdracht, want mijn huidige baas gaat met pensioen. Financieel gaat het er dan een stuk beter uit zien, ik kan me gaan ontwikkelen op het gebied van leiderschap en ik hoop het stukje sales meer te mogen gaan combineren met echt managen. Het kan zijn dat ik dan iets meer ga werken, maar het uitgangspunt is dat tot de kindjes op de basisschool zitten ik op vrijdag thuis ben en zo min mogelijk werk. Ik denk dat dat ook wel te combineren is. Sinds ik moeder ben kan ik veel beter prioriteiten stellen en ben ik liever voor mezelf. Wat geen spoed is kan morgen toch ook nog wel?

Als salaris geen rol speelde, welke baan zou je dan het allerliefste aannemen?

Roep ik al een paar jaar; was ik maar makelaar geworden. En dan het liefst een eigen makelaars kantoor. Waarom? Dat kan ik niet precies zeggen.


Reactie Anne: Wat ben ik ontzettend blij dat jij mee wilde werken aan deze rubriek Anna! Vooral na mijn artikel van afgelopen vrijdag, waaruit blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders de zorg voor de kinderen graag gelijk verdeeld. En als dat voor allebei goed voelt, het financieel gezien een slimme optie is en je een goede opvang hebt voor de kids, waarom zou je dat dan niet doen? Ik leef ook met de gedachte dat ik mezelf moet ontwikkelen, anders ben ik geen leuke moeder. Als ik dat wil voor de kinderen, waarom dan ook niet voor mijzelf? Een goede balans vinden is belangrijk. En enorm fijn dat je die hebt gevonden. Ik hoop dat jouw antwoorden andere moeders dat extra steuntje in de rug geeft om te kiezen voor een gelijke verdeling in de zorg voor kids. Dank voor je medewerking!

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Wat een hoog salaris, zeg! Volkomen logisch dat je in deze situatie ook voor dingen als een schoonmaakster en nanny kiest. En heel mooi dat ze het eerlijk verdeeld hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.