salaris online marketeer
Het salaris van.. Purse-Oonlijk

Het salaris van.. Dionne (freelance online marketeer)

In de rubriek ‘ het salaris van…’ zijn lezers openhartig en eerlijk over hun salaris. In een eerdere blog heb ik het al eens gehad over het praten over je salaris en het taboe rondom dit onderwerp. In dit artikel ga ik wat dieper in op het salaris van de persoon. Is hij/zij er tevreden mee? Staat het salaris in verhouding met diens opleiding en wat zou diegene voor werk doen als geld geen rol speelt?  Vandaag vertelt Dionne over haar salaris als freelance online marketeer en blogger. Ze werkt nog niet zo lang volledig voor zichzelf en heeft op 1 januari dan echt de stap gezet naar fulltime ondernemen. Een groot voordeel: hiermee is ze niet meer gebonden aan een locatie om haar werk te kunnen uitoefenen. Op dit moment zit ze dan ook in Barcelona om vanuit deze plek 3 maanden te wonen en te werken. Hoe bevalt het ondernemerschap haar tot nu toe? En is zij tevreden met haar huidige omzet/ salaris?


Even voorstellen:

Mijn naam is Dionne, 27, woon in Amersfoort en ik werk sinds 1 januari officieel als freelance online marketeer. Daarnaast onderhoud ik al vijf jaar mijn blog Diolifestyle.nl. Hiervoor werkte ik als online marketeer bij een online marketingbureau in Amsterdam, maar het ondernemen begon te kriebelen en ik merkte dat er veel potentie zat in mijn blog en de freelance opdrachten die ik al deed. Dus ik dacht ik ga het proberen en kijken hoe het loopt. Als klap op de vuurpijl ben ik sinds 26 februari in Barcelona om daar drie maanden te werken en te wonen. Iets wat prima kan als je in de online marketing werkt.

salaris freelance marketeer

Om gelijk met de deur in huis te vallen: wat is jouw salaris?

Tot december was het €3.000,- bruto voor 36 uur, maar sinds 1 januari werk ik als freelance online marketeer. Wat mijn salaris de eerste maand exact gaat worden weet ik nog niet, maar dat ligt rond de €1.500,- bruto. Voor een eerste maand als fulltime ondernemer is dat niet slecht.

Is dit je eerste, vaste baan?

Voordat ik als freelancer aan de slag ging, heb ik twee verschillende vaste banen gehad in de marketing communicatie branche.

Welke opleiding heb je gedaan?

HBO social management, aan de Hogeschool van Utrecht. Die duurde vier jaar.

Sluit deze opleiding aan bij jouw huidige baan/onderneming?

Totaal niet. Het is een sociale opleiding waar je bijvoorbeeld met probleem jongeren kunt gaan werken, ouderenzorg, event management of bij overheidsinstanties.

Waarom heb je voor het marketingvak gekozen en niet voor een baan in jouw studierichting?

Omdat ik merkte dat ik heel veel energie kreeg van online marketing, advertising campagnes draaien op social media, Google en het geven van trainingen. Ik ben commerciëler en vond non-profit (datgene waarvoor ik gestudeerd heb), veel minder uitdagend. Het maakt allemaal niet zo veel uit wat je doet, het is toch geld van de overheid.

Waar heb je deze inhoudelijke kennis dan op gedaan?

Ik heb kennis opgedaan door mijn eigen blog en door mij te verdiepen in de mogelijkheden van online marketing via andere blogs, maar het merendeel heb ik geleerd tijdens mijn baan.

salaris freelance online marketeer

Was je over het algemeen tevreden met je vorige salaris? En waarom wel/niet?

Bij mijn oude werkgever niet. Ik had al 1,5 jaar geen loonsverhoging gekregen en 3K is voor online marketing voor 36 uur niet zo veel. Dat is een van de redenen waarom ik steeds meer lonkte naar het ondernemerschap en het uiteindelijk gewoon gedaan heb.

Hoe lang doe je al freelance klussen?

Sind oktober 2014 werk ik als freelancer naast mijn fulltime baan, maar sinds 1 januari werk ik 100% als freelancer. In augustus heb ik de knoop doorgehakt en 1 januari 2019 ben ik fulltime begonnen. Een nieuw jaar, met een schone lei. En ruim 4 jaar werkervaring op zak.

Je zit op dit moment in Barcelona. Waarom deze stad?

Ik wilde graag in een grote, internationale Spaanse stad wonen. Ik heb getwijfeld tussen Madrid en Barcelona, maar vanwege het strand en omdat ik veel gezien heb in Spanje maar nog nooit in het Baskenland en Galiciê ben geweest, heb ik gekozen heb voor Barcelona. Ik ben van plan te reizen naar o.a. Bilbao, San Sébastian, A Coruña en Vigo.

En.. hoe bevalt het je tot nu toe?

Prima! Uiteraard is het wennen aan het ritme (laat avondeten etc.) en de andere standaarden, maar het zonnetje doet de mens heel goed. Ik vind het heel tof om nieuwe mensen te leren kennen en het voelt heel erg ‘thuis’ om hier rond te lopen.

Hoe vind jij nieuwe, potentiële klanten?

Mijn klanten vinden mij deels via mond-tot-mond reclame en Google en uiteraard doe ik zelf ook het een en ander aan acquisitie.

Je bent nu 2,5 maand volledig eigen ondernemer. Hoe is je dat bevallen? Heb je hier al bepaalde lessen uit kunnen halen, inclusief je beoogde salaris?

Goed! Ik vind het nog leuker dan ik dacht. Wat vooral belangrijk is dat je niet te veel moet stilstaan bij de kleine details, maar vooral moet gaan als het grote plaatje maar klopt.

Wat ik ondertussen al geleerd heb, is dat je ALLES op papier of in de mail moet zetten qua tarief, maar ook qua wat je wel of niet doet. Je spreekt af dat je A doet, maar persoon 1 verwacht bij A meer dan jij dacht. Dus vooral de randvoorwaarden goed afstemmen is heel belangrijk. En nee durven te zeggen. Een opdracht aannemen die je eigenlijk niet leuk vindt en ook nog eens niet genoeg geld oplevert, kun je maar beter laten varen.

Het salaris wat ik verdien is absoluut nog lang niet top en nog niet zo hoog als toen ik fulltime werkte voor een baas, maar ik kan er wel mijn vaste lasten in Nederland en mijn huur in Spanje mee betalen.salaris online marketeer

Kun je de nadelen en voordelen opnoemen van ‘het werken voor jezelf’?

Ik mis collega’s, maar het voordeel is de vrijheid. Nu kan ik 3 maanden naar Barcelona, had anders niet gekund.

Spaar je voor jouw pensioen? En heb je een buffer opgebouwd?

Nee. Bij mijn werkgever bouwde ik overigens ook geen pensioen op. Uiteraard heb ik wel een buffer opgebouwd.

Heb je hier in NL een eigen woonplek? En hoe regel je dat qua kosten nu je drie maanden weg bent?

Klopt. Ik heb zelfs een koophuis in NL. Voordat ik als freelancer begon, heb ik ruim een jaar flink gespaard om een buffer te hebben als freelancer. Ik wil NOOIT financieel afhankelijk moeten zijn van mijn vriend. Ik regel mijn zaken zelf. Daarnaast is het zo dat ik al geruime tijd parttime werkte als freelancer, dus ik heb altijd al geld verdiend naast mijn baan. Hierdoor heb ik een groot netwerk en is het gat minder groot dan wanneer je helemaal nieuw bent als freelancer..

Op dit moment verdien ik genoeg geld om de vaste lasten in NL en de huur in Spanje te betalen. Niet genoeg om van te kunnen leven, want ik wil ook nog leuke dingen kunnen doen. Maar het gat is niet zo groot. Ik ben blij dat ik dat al voor elkaar heb weten te boksen. Daarnaast verdien ik elke maand een leuk bedrag met mijn blog Diolifestyle.nl en met mijn nieuwe blog ‘Ondernemen als een baas’ heb ik ook al het eerste geld verdiend, dus dat is top. Ook ben ik erg bezig met passief inkomen te verdienen en dat bedrag wordt steeds meer.

Als salaris geen rol speelde, welke baan zou je dan het allerliefste aannemen? En waarom?

Werken in de kringloop. Het lijkt mij heel tof om door alle gebrachte vintage spullen te neuzen.


Reactie Anne: Dank voor de inkijk in jouw nieuwe leven als fulltime ondernemer Dionne! Zo gaaf om te lezen dat je nu hebt besloten te werken én iets van de wereld te zien. Ik vind het knap dat je beide kosten in NL en in Spanje onderhoudt. Als startende ondernemer zal dat niet altijd makkelijk zijn. Maar zoals je zegt, je bent net begonnen en hoogstwaarschijnlijk zit er een stijgende lijn in. Natuurlijk zal het niet direct zo zijn dat je net zoveel verdient als je deed bij je vorige functie. Wat ik overigens een prima salaris vindt voor jouw leeftijd en het marketingvak hoor! Maar je werk doen vanuit je passie en er ook nog geld mee verdienen is een ontzettend waardevol iets. Ik blijf je avonturen in Barcelona – en waar dan ook- volgen. Heel veel succes gewenst!

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Aaah super leuk om het nu zo terug te zien op de blog. 🙂 Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.