hoeveel verdient een zzp'er
Het salaris van.. Purse-Oonlijk

Het salaris van.. Joyce (ZZP’er)

In de rubriek ‘ het salaris van…’ zijn lezers openhartig en eerlijk over hun salaris. In een eerdere blog heb ik het al eens gehad over het praten over je salaris en het taboe rondom dit onderwerp. In dit artikel ga ik wat dieper in op het salaris van de persoon. Is hij/zij er tevreden mee? Staat het salaris in verhouding met diens opleiding en wat zou diegene voor wek doen als geld geen rol speelt? Vandaag een ZZP’er aan het woord. Joyce is blogger en onderhoudt en beheert websites voor kleine ondernemers. Dit doet zij gemiddeld 32 uur per week, naast het moederschap. Ze is moeder van een zoon en dochter en ik ben ontzettend benieuwd hoe zij haar boontjes dopt als zelfstandige. –>


Even voorstellen:

Mijn naam is Joyce, 30 lentes jong en ik woon samen met mijn man en kinderen (4 en 2 jaar) in het midden van het land. Ik werk volledig al ZZP’er, heb zelf een mama lifestyle blog en daarnaast beheer en onderhoud ik websites voor kleine ondernemers. Ik help ze met het up to date houden van hun website en met het maken van aanpassingen waar nodig. Ook ben ik bezig met het opzetten van een nieuw online magazine voor en over mensen met een maagverkleining: Minimaag.nl.

salaris zzp'er

Om gelijk met de deur in huis te vallen: wat is jouw salaris?

Daar is om eerlijk te zijn geen peil op te trekken. De ene maand hark ik €1.500,- binnen en de maand daarop kan dit €500,- zijn. Mijn man heeft gelukkig wel een stabiel inkomen, waarvan we de vaste lasten betalen en iedere maand wat proberen te sparen. En mijn salaris is ‘extra’, daarvan betalen we dingen als kleding, avondjes uit, speelgoed voor de kinderen en andere extra zaken die niet maandelijks terugkeren.

Hoe lang werk je al voor jezelf? En wat heeft jou doen besluiten om die stap te zetten?

Ik sta dit jaar in december alweer 10 jaar ingeschreven als zelfstandig ondernemer. Ben begonnen als fotograaf en rolde uiteindelijk naar het helpen van andere ondernemers met het maken van hun eigen website. Toen ik geld ging verdienen als fotograaf zei mijn vriend dat het misschien verstandig was me in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. En dat heb ik toen gedaan. Bloggen deed ik er altijd al naast, al 15 jaar, maar ik had toen nog geen idee dat daar ooit voor betaald zou kunnen worden. Ongeveer 4 jaar geleden haalde ik mijn eerste betaalde opdracht binnen voor de blog. Een lachwekkend tarief, maar ik had echt geen idee dat ik hier meer voor zou kunnen vragen.

Wanneer kwam voor jou het moment: “Nu ga ik volledig voor mijzelf beginnen”?

Omdat ik vaak tegen het probleem aan liep dat ik geen vaste baan kon houden en niet gelukkig werd van het werken voor een baas, besloot ik uiteindelijk- toen mijn oudste zoon geboren was – volledig voor mezelf te werken. Ik bleef er wel (als zelfstandige) naast werken als gastouder, maar begin 2017 besloot ik dat het genoeg was. Ook als gastouder werken maakte mij niet gelukkig en vanaf dat moment ben ik volledig voor mijn blog en website bedrijf gegaan. Ik heb nog nooit een moment spijt gehad van deze beslissing. Het zorgt voor een veel instabieler inkomen, maar het maakt me veel gelukkiger. En dat vind ik belangrijker dan geld.

Welke banen heb je hiervoor gehad?

Na het behalen van mijn VMBO diploma ben ik fulltime gaan werken in de supermarkt waar ik tot die tijd een bijbaan had. En zo rolde ik van de ene winkel naar de andere winkel. Ik heb ook een tijd in een indoor speelparadijs gewerkt en zelfs als portier bij een TBS kliniek. Wel heb ik naast mijn loondienst baan altijd als zelfstandige gewerkt. Ik was fotograaf en blog inmiddels ook al 15 jaar, dus uiteindelijk rolde ik ook in het commercieel blog vak. En dat bloggen is toch echt wat ik het leukste vind. Je doet mijn geen plezier met het werken voor een baas, ik ben te zelfstandig. Werk ik wel in loondienst, dan werk ik mezelf vaak ook snel omhoog omdat ik veel ideeën heb. Maar uiteindelijk maakt het me nooit zo gelukkig als volledig voor mezelf werken doet.

salaris van zelfstandig blogger

Welke opleiding heb je gedaan?

Op mijn 16e heb ik mijn VMBO-TL diploma gehaalden 4 jaar behaald. 6 jaar geleden besloot ik mijn MBO Helpende diploma te halen door middel van een thuisstudie die 3 maanden duurde. Dit deed ik zodat ik als gastouder kon gaan werken.

Deze opleidingen sluiten niet aan bij jouw huidige baan. Hoe heb je die kennis gekregen?

Nee, totaal niet inderdaad. Ik heb niets geleerd om te kunnen schrijven of websites te kunnen maken. Nu ben ik ook niet goed in leren en ben ik altijd beter in dingen doen met mijn handen. Zelfstudie vind ik erg belangrijk. Ik zorg dat ik op de hoogte blijf van nieuws rondom zaken die belangrijk zijn voor het bloggen. Daarnaast blijf ik op de hoogte van nieuwe updates rondom SEO teksten schrijven en wijzigingen die hierbij nodig zijn om goed te blijven scoren binnen Google.

Ben je tevreden met je salaris?

Het gezegde less is more gaat hierbij niet op. Nee, ik ben zeker niet tevreden met mijn salaris. Ik vind dat ik meer zou kunnen verdienen en werk er hard voor om dit te bereiken. Ik doe mijn werk met heel erg veel plezier, maar als ik het alleen maar voor het geld zou doen, had ik beter iets anders kunnen uitkiezen om te doen. Het aantal uren die ik erin steek worden zeker niet altijd betaald. Maar het is tegelijkertijd ook mijn hobby, dus ik vind het niet erg.

Kun je de nadelen en voordelen opnoemen van ‘het werken voor jezelf’?

De nadelen zijn voor ons dat ik mijn werk vaak niet los kan laten. Ik werk met gemak 60 uur per week en word daar zeker niet voor betaald. Daarnaast is het in bepaalde periodes heel erg druk. Rond Sinterklaas ligt er heel veel werk en in de zomermaanden is het heel rustig, waardoor er tijd is voor randzaken, waarmee ik mezelf dan toch weer druk maak. Het grootste voordeel is wel dat ik mijn eigen werk kan indelen. Als 1 van de kinderen ziek is, schuif ik mijn werk voor zover dit kan opzij naar momenten waarop ze slapen en ben ik gewoon thuis bij ze.

En we krijgen via de blog een hoop leuke dingen; nieuw speelgoed, leuke dagjes uit, soms zelfs een korte vakantie. En dat maakt het voor de kinderen ook heel leuk dat mama vaak “stukjes schrijft”. En ik heb aan vrijwel niemand verantwoording af te leggen. Natuurlijk willen mijn opdrachtgevers dat ik goed werk lever, maar ik bepaal zelf waar en wanneer ik dit doe. Dat maakt dat ik heel flexibel ben en kan werken en dat vind ik fijn.

hoeveel verdient een zzp'er

Heb je een buffer opgebouwd voor de rustige periodes?

Nee, helaas. Ik zou graag willen dat dit zou lukken, maar we vinden het zo fijn dat we echt extra dingen kunnen doen als er even wat extra geld is, dat het er dan vaak ook uit vliegt. We zouden er verstandig aan doen dit wel te doen, maar dit valt met de hoogte van ons inkomen niet mee. We proberen te sparen waar we kunnen, dus als er een apparaat kapot gaat kunnen we deze zeker vervangen. Maar dat is het dan ook wel. Momenteel spaar ik dus ook niet voor een pensioen, maar dat is wel iets waar ik me in wil verdiepen de komende tijd.

Als salaris geen rol speelde, welke baan zou je dan het allerliefste aannemen?

Dan zou ik doen wat ik nu doe, want dit vind ik heel leuk om te doen.


Reactie Anne: Bedankt voor je mooie en oprechte antwoorden Joyce! Ik vind het mooi dat je de laatste vraag zo beantwoord, want dan blijkt maar weer dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Helaas hoorde ik gisteren wat minder nieuws van jouw kant, dat voor een fikse verandering in je leven heeft gezorgd. Desondanks wil ik zeggen dat ik denk dat dit de beste keuze is en ik hoop dan ook oprecht dat je ooit weer je fulltime ondernemerschap kan oppakken. Dikke knuffel!

 

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.