Het salaris van.. Purse-Oonlijk

Het salaris van.. Sela (kapster)

In de rubriek ‘ het salaris van…’ zijn lezers openhartig en eerlijk over hun salaris. In een eerdere blog heb ik het al eens gehad over het praten over je salaris en het taboe rondom dit onderwerp. In dit artikel ga ik wat dieper in op het salaris van de persoon. Is hij/zij er tevreden mee? Staat het salaris in verhouding met diens opleiding en wat zou diegene voor werk doen als geld geen rol speelt? Vandaag deelt Sela haar verdiensten als kapster bij Kinki Kappers. Naast haar baan geeft ze ook nog trainingen én is ze onlangs gestart met het opzetten van een kleine webshop genaamd Studio Sela via Instagram.  Hoe denkt zij over haar salaris?


Even voorstellen:

Ik ben Sela, 25 jaar oud en al ruim 5 jaar werkzaam voor Kinki kappers. Ik ben anderhalf jaar samen met mijn vriend en wonen momenteel nog in Haarlem maar gaan verhuizen naar een koophuis in IJmuiden. Hebben geen kinderen maar hopen dat deze ons ooit gegund zijn. Ik werk 29,5 uur in de week en geef daarnaast ook nog training in het kappersvak. Mijn privé account is @selaruijs en voor mijn werk heb ik een aparte account namelijk @hairbyselaa. Daarnaast is het een droom van mij om een eigen webshop te hebben en hebben mijn vriend en ik recentelijk een kleine soort van webshop opgezet. Namelijk studio Sela. Een klein shopje op instagram onder de naam Studio Sela. Met hand gemaakte baby en interieur spullen.

hoeveel verdient een kapper

Om direct met de deur in huis te vallen, wat is jouw salaris?

Met mijn werk tussen de €1.500,- en €1.800,- bruto op basis van 29,5 uur. Studio Sela levert nog niet zo veel op maar hopelijk kunnen we daar verandering in brengen.

Is dit je eerste baan?

Ja dit is mijn eerste baan met vast contract.

Welke opleiding heb je gedaan?

Ik heb een havo diploma en ben als eerste studie HBO binnen huis architectuur gaan doen aan de Jan des Bouvrie academy. Maar heb deze niet afgerond. Daarna ben ik naar de Academy van Kinki gegaan en verder intern opgeleid.

Waarom ben je destijds gestopt met de studie binnenhuisarchitectuur?

De opleiding was helaas niet wat ik er van had verwacht. Ook had ik gehoopt meer met de hand te doen en niet alleen maar achter de computer te zitten. Vervolgens heb ik voor het kappersvak gekozen omdat ik eigenlijk niet wist wat ik moest doen. Mijn beste vriend zei toen tegen mij dat ik Kinki Academy eens moest proberen en zo geschiedde.

Hoe lang duurde de opleiding bij Kinki Academy?

Voor mij heeft het zo’n 3 jaar geduurd voor ik alles kon. Maar ik volg nog regelmatig trainingen. De gehele opleiding was in combinatie met werken en werd volledig vanuit Kinki gefinancierd.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

Ik ben om 9 uur op mijn werk. We beginnen om 09:30 uur en gaan door tot 18:00 uur. Omdat ik kapster ben is iedere dag qua werkzaamheden en klanten weer anders. Dat maakt het ook zo uitdagend.

Wat vind je leuk en minder leuk aan het kappersvak?

Elke dag nieuwe mensen ontmoeten en verhalen horen. En natuurlijk je passie uitvoeren. Het minst leuke is de hele dag moeten staan en soms geen eens pauze hebben. (En er niet rijk van worden ;-))

Hoe verdeel je je uren over de trainingen en de webshop?

De trainingen zijn wekelijks en nemen zo’n 3/3,5 uur in beslag en komen boven op de 29,5 uur die ik in de salon spendeer. De trainingen geef ik aan mijn mede collega’s.

Momenteel werk ik niet meer dan 1 a 2 uur per week aan de webshop omdat we binnenkort gaan verhuizen. Maar sommige weken zijn we er zeker 15 uur mee bezig.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden heb je?

We werken op provisie basis. Dus hoe meer we omzetten hoe meer we zouden kunnen verdienen. Verder volgens mij redelijk standaard. Wel kunnen we ons gratis laten bijscholen en diverse cursussen volgen.
salaris kapper

Ben je over het algemeen tevreden met je salaris?

Ik kom rond en kan sparen. Maar over het algemeen vind ik dat kappers wel wat meer mogen verdienen, als je ziet hoe hard werken het is. We staan de hele dag op onze benen en hebben soms geen eens pauze. Maar al met al ben ik tevreden. Het kappers vak doe je met passie. niet voor het geld.

Als salaris geen rol speelde, welke baan zou je dan het allerliefste willen aannemen?

Huismoeder met een kapsalon aan huis en mijn eigen webshop. Omdat dit voor mij een doel is en het mij het mooiste lijkt wat er is. Of bedden tester bij een bedden winkel. Om te kunnen zeggen dat ik slapend rijk word 😉

Reactie Anne: Dank voor je antwoorden Sela! Respect dat je er nog zoveel naast doet. Trainingen geven, een webshop opstarten en dan ook nog dagelijks in de kapsalon staan. Lijkt me aardig wat energie kosten om iedere dag weer een vrolijk gezicht op te moeten zetten voor je klanten. Voordeel is wel dat de meeste klanten vrolijk zijn als ze naar de kapper gaan 😉 Ik kan me dus goed voorstellen dat het een best zwaar beroep kan zijn. Je hebt een mooie ambitie als huismoeder met een kapsalon aan huis, daar gaan we voor! Bedden tester lijkt me dan weer erg slaapverwekkend 😉 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Hallo,

    Vraagje: Ik ben ook kapster maar verdien veel minder. Bedoel je niet 1500-1800 euro bruto in plaats van netto? Anders wil ik graag meer informatie

    1. Hi Vera,
      Goed opgemerkt, het moet inderdaad bruto zijn. gevalletje #zwangerschapsbrein denk ik 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.