verre reis met baby
MM reist MM's Baby

Onze inpaklijst voor een verre reis met dreumes/baby

Wat hebben we ons nu weer in ons hoofd gehaald? Ik weet nog goed dat we dit voorzichtig tegen elkaar fluisterden tijdens het treffen van de eerste voorbereidingen van onze reis naar Thailand. MET baby. Of dreumes. Want officieel bereikte Mats de leeftijd van 13 maanden op het moment van vertrek. En dan is onze baby geen baby meer, maar heeft vervolgens nog wel de spullen van een baby nodig. Dus. Ik besluit tijdig een lijst te maken met alle voorbereidingen en het samenstellen van een checklist. Die van jezelf kan je inmiddels wel dromen, maar die van een dreumes? Nee. Die is zo mega lang dat zelfs de paklijst van een mode-styliste er niets bij is.


Aangezien we veel dingen nog moeten aanschaffen (lees: paraplu buggy, medicijnen, vaccinaties, zomerkleding) is het belangrijk dit zo goed mogelijk te plannen. Aan de ene kant voor je portemonnee, maar aan de andere kant ook voor je eigen gemoedstoestand. Want je weet pas wat inpakstress is, zodra je op vakantie gaat met een kind.

Alle benodigdheden zijn per categorie ingedeeld en ik heb daarnaast aangegeven in hoeverre deze noodzakelijk zijn. * = niet noodzakelijk, wel handig, *** = noodzakelijk.

verre reis met baby

Vaccinaties

Check jezelf op de laatst gekregen vaccinaties. Dit kan via de GGD of je gele vaccinatieboekje. Wij krijgen het advies om met Mats te wachten tot zijn eerste verjaardag, zodat hij de BMR vaccinatie vervroegd kan krijgen, tegelijk met de Hepatitis A variant. Zelf krijg ik een nieuwe DTP vaccinatie, aangezien de vorige alweer 10 jaar geleden is gegeven. Bij de eerste afspraak blijkt Mats verhoging te hebben, waarna we besluiten de afspraak te verzetten. Uiteindelijk krijgt hij de vaccinaties 3 weken voor onze reis en heeft er weinig tot geen last van!

Kosten: €47,50. Maar wij krijgen alles vergoed van onze zorgverzekering 🙂

Onderweg (en in het vliegtuig)

Paspoort *** – Luiertas ** – Draagzak ***Paraplu buggy** – Regenhoes* – Buggyhoes** – Verschoonmatje of 1 grote hydrofiele doek*** – 2 slabbetjes** – 2 flesjes*** – Koekjes/ fruitreep** – Potje** – Melk **- Diksap* – 2 spenen* – 1 pak billendoekjes*** – 1 flesje handgel** – 4 luiers*** – 1 vestje ***- Sokjes*** – Schoenen**.

Een paspoort is noodzakelijk als je een verre reis gaat maken. Ook voor je kind. Vraag een paspoort dus tijdig aan, om problemen te voorkomen. Wij vroegen hem aan in augustus 2017. Mats was toen nog een echte baby van 6 maanden 😉 Dat je kind er allang niet meer als een baby uitziet blijkt dus niet uit te maken.

Een draagzak is vooral handig tijdens een binnenlandse vlucht, bus- of bootreis en een wandeling op je vakantiebestemming. Eigenlijk onmisbaar te noemen voor een vakantie waarbij je naar meer dan 1 plek reist. Een paraplu buggy is handig op te vouwen en mag bij de meeste vliegmaatschappijen mee tot aan de gate. Wil je weten bij welke maatschappijen? Check dan mijn vorige blog over de kosten van vliegen met een baby. Een hoes is zeker aan te raden en in sommige gevallen zelfs verplicht. Een universele hoes heb je al vanaf €24,-. 

Een verschoonmatje is echt essentieel voor op je vakantiebestemming. Ben je deze vergeten (zoals wij)? Dan voldoet een grote hydrofiele doek ook prima. Het is alleen wat harder. Bereid je voor op het feit dat er weinig openbare toiletten zullen zijn met een verschoon mogelijkheid, waardoor je je baby soms op de grond zal moeten verschonen.

Neem ook zeker een kleine voorraad handgel mee. De hele dag pakt je dreumes alles wat los en vastzit, inclusief de grond. Nu hebben ze een hoge weerstand, maar het zou fijn zijn om die handjes toch af en toe weer schoon te hebben. Net als die van jou 😉

De overige spullen zijn vanzelfsprekend. Wij hadden een lange vlucht en wilden daarom goed voorbereid zijn op honger, dorst en eventuele ongelukjes. Het kan koud zijn, dus denk altijd aan sokjes, vestjes en – daar is ‘ie weer – een hydrofiele doek.

Kosten: €52,- voor het paspoort. De draagzak lenen wij van vrienden (fijn!), de paraplu buggy kost ons €145,- (incl. regen- en buggyhoes) handgel: 1€ per flesje, de rest spreek voor zich.

inpaklijst op reis baby

Slapen

Knuffeltje*** – Zomerslaapzak***

Er werd ons een klamboe geadviseerd. Het liefst geïmpregneerd, omdat het in Thailand stikt van de muggen. Buiten ja. In onze hotelkamer is geen enkele mug gespot. Hier hadden we al ervaring mee, dus de klamboe hebben we thuis gelaten. Let wel op dat je alle deuren en ramen gesloten houdt en de airco regelmatig aan zet. In principe waren een luier en slaapzak het enige wat Mats s’nachts droeg. Buiten zijn er wel muggen die vooral dol zijn op mijn kuiten, maar muggenspray (zonder Deet voor Mats) doet genoeg.

Oh ja. Neem een knuffeltje mee van thuis, want naast al die vreemde indrukken en een vreemd bed, is het wel zo fijn om iets van huis uit mee te hebben.

Kosten: De zomerslaapzak is nergens te vinden en moet ik bij Bol.com voor €20,- bestellen. Fijn is dat deze in de zomer ook gebruikt kan worden.

Eten & Drinken

Koekjes** – Fruit knijpzakjes** – Nutrilon poeder*** – 6 Potjes* – Tuitbeker*** – Plastic bordje met vork en mes/ schilmes voor fruit** – Plastic flesje met diksap*.

Eten was wel een dingetje. Je hebt er niet de typische boterhammen tijdens de lunch en bent in de avond voornamelijk overgeleverd aan rijst. Fijn is het dan wel dat je wat potjes achter de hand hebt. Hoeft niet veel te zijn, maar alleen in de uiterste noodgevallen. Ook babykoekjes en fruitzakjes zijn makkelijk als tussendoortje, niet al te zoet en je kindje is er al aan gewend.

In Thailand hebben ze voldoende geschikte etenswaren, maar veel producten die je in de winkel kunt kopen zijn mierzoet. Melk, koekjes, broodjes, noem maar op. Probeer zo veel mogelijk vers brood bij het ontbijt te geven en eventueel mee te nemen. Daarnaast zijn er bij het ontbijt meer mogelijkheden zoals eieren, pannenkoekjes en yoghurt.

Wij nemen een pot bio-pindakaas mee (joe, Nederlanders) voor tussen de middag en hebben -redelijk- oké brood gekocht in de winkel. Zo krijgt Mats iets vertrouwds naar binnen met gezonde vetten. Bananen en mango’s kopen we ook regelmatig en snijd ik zelf in stukjes wanneer we in de hotelkamer zijn. Melk koop ik in de winkel en meng ik met Nutrilon. Deze bevat net wat meer vitamines en mineralen dan gewone melk en minder eiwitten.

verre reis met baby dreumes

Medisch

Prrikweg*** – Dentinox* – Zetpillen*** – Neusspray*** – Muggenspray*** – Tasectan* – ORS*** – Betadine** – Pleisters** – Vaseline* – Thermometer***

Ze zeggen altijd, een goede voorbereiding is het halve werk. En dat geldt zeker voor bovenstaande spullen. We hebben ze niet allemaal gebruikt, maar zijn wel met een gerust hart vertrokken. Zetpillen, Dentinox en de thermometer zijn een uitkomst wanneer Mats opeens 2 kiezen en hoge koorts krijgt en Prrikweg dient voor verlichting bij een muggenbult. Daarnaast geven we Mats ook een zetpil samen met wat neusspray voor het opstijgen, omdat hij redelijk verkouden is. Hij slaapt vervolgens als een roosje. De muggenspray is tevens een echte life-saver, want vooral in de namiddag stikt het van de muggen. Tasectan helpt tegen diarree bij jonge kinderen, net als ORS. Niet gebruikt, gelukkig maar.

Kosten: €40,-. Best prijzig, maar ik was in ieder geval gerustgesteld met de gedachte dat ik alles voor de zekerheid mee heb genomen. En veel van deze medicijnen zijn lang houdbaar en altijd goed voor een volgende reis 😉

Kleding

2 x zwemkleding*** – UV-pakje** – 10 rompers*** – 2 pyjama’s* – 5 korte broekjes*** – 2 lange comfy broekjes***, 2 vestjes** – 2 longsleeves* – Waterschoentjes** – 3 x sokjes*** – 1 paar schoenen*** – 1 petje** – 1 zonnebril** – 3 hydrofiele doeken*** – 1 kuipslabber*.

Waar haal je zomerkleding als het hartje herfst/winter is? Bijna nergens kan ik je zeggen. De winkels hebben hun laatste restje zomerkleding in het najaar verkocht, waardoor er in november en december geen t-shirt meer te vinden is. Ik heb wat bij elkaar gesprokkeld bij H&M en Zeeman en kreeg een lading zomerkleding van familie. Super fijn! Vraag dus zeker iemand in je omgeving naar tweedehands zomerkleding. Lang hoeft het niet mee te gaan, want tegen de tijd dat de zomer hier zijn intrede heeft gedaan is Mats alweer twee kledingmaten verder.

Omdat wij Mats soms 2 keer per dag een nieuwe romper/shirt aan moeten doen, maken wij gebruik van de wasserette in het hotel. Blijkbaar doet elk gezin dat, want het loopt af en aan. Ideaal, want het is niet duur en bespaart zeeën van ruimte.

Pyjama’ s waren achteraf niet nodig geweest. Mats sliep s’nachts enkel in een luier en slaapzak.

Kosten: €60,-.  het UV pakje , de zonnebril en de pyjama’s kosten het meeste geld: €40,-.

thailand met baby

Verzorging

Zonnebrand*** – 4 x luier doekjes*** –  50 luiers* – Shampoo* –  Wasgel** – Wattenstaafjes** – Vitamines** – 10 x zwemluiers – Tandenborstel – Tandpasta – Nagelknippertje

Zonnebrand kan je ook op plaats van bestemming kopen, maar het aanbod is vaak vrij gering. Daarnaast zijn ze in NL vaak goedkoper (vooral tijden aanbiedingen) en van hogere factor doordat er een ruim aanbod is voor kinderen. Wat betreft shampoo en wasgel zijn kleine reisverpakkingen aan te bevelen. Vaak doe je 2 weken met een kleine tube, precies genoeg. Vaak gebruik ik de Zwitsal/Naïf wasgel ook voor mijzelf, zodat ik deze ook niet meer mee hoef te nemen.

Over luiers zijn de meningen erg verdeeld. Volgens de ene moeder zijn de luiers in Thailand van prima kwaliteit en volgens de andere lekken ze snel door. Wij besloten de ruimte die we over hadden te gebruiken voor luiers. Elk leeg vakje wordt gevuld, waardoor wij ruim 2 weken in luiers zijn voorzien. De laatste 3 dagen zijn we overgeleverd aan de Thaise variant. Welke iets duurder zijn dan die in Nederland (4 Euro voor 14 luiers), maar wel van prima kwaliteit. Mats is 1 x s’nachts doorgelekt. Niet zo goed dus als die van ons in NL, maar je kan ermee vooruit.

Neem in hemelsnaam wel zwemluiers mee. In Thailand heb ik ze niet gevonden, alhoewel ze er vast en zeker zijn. Via de Huismuts zag ik dat de zwemluiers in Bali 10 x duurder zijn dan in NL. “Dat gaat ons niet gebeuren”, dus ik heb 10 zwemluiers ingepakt. Een prima aantal. Al weet ik nu ook dat ze in ieder geval geen vocht = urine opnemen en puur dienen voor het ‘tegenhouden’ van uitwerpselen. Na het zwemmen: normale luier weer aan, anders zit alles onder de p*s ;-). Yep, ervaringsdeskundige hier.

Kosten: €40,-. Onze favo luiers zijn van Kruidvat, net als de zwemluiers. Zonnebrand is – hoe fijn- in de aanbieding en de rest hebben we nog thuis liggen.

Speelgoed

Swimtrainer of zwemband*** – Potloden en papier*- Ipad met kidsproof cover* – Boekjes* – Waterspeeltjes* – Schepje en bakjes**

Voor speelgoed geldt vooral: Hoeveel ruimte heb je nog over? In mijn ogen is speelgoed namelijk niet echt noodzakelijk omdat er op de plek van bestemming al genoeg te vinden is. Zo had ons hotel op Koh Phangan een ruim aanbod in loopwagentjes, ballen en ander kinderspeelgoed. Een zwemband/swimtrainer is zeker geen overbodige luxe, aangezien ze nog te klein zijn (<1 jaar) voor zwembandjes.

Daarbij ziet een dreumes veel dingen aan voor speelgoed, dus hij zal zich nooit vervelen. Voor Mats was ‘spelen’ vooral: het klimmen op bed, het wandelen met de buggy en het spelen met bekertjes bij het zwembad. Een Ipad hebben wij niet meegenomen, omdat hij hier toch niet naar kijkt. Voor de wat oudere kinderen kan dit wel een uitkomst zijn, vooral tijdens een vlucht of busreis. 

Kosten: Niets. We hebben meegenomen wat thuis al voorhanden was. Een gezin zonder speelgoed is een illusie 😉

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.