MM onderzoekt MM's Baby

Hoeveel kost het vliegen met een baby?

Het is 1 van de veel genoemde redenen wanneer het aankomt op een verre reis maken met een baby/dreumes. Het is nagenoeg (bijna) gratis. Tot de leeftijd van 2 jaar. Hierna betaal je een speciaal kindertarief, wat in de meeste gevallen gelijk ligt aan de volle ticketprijs. Ai. Dan kan die totaalprijs inderdaad oplopen. Tel daar nog bij op dat kinderen vanaf 5 jaar gebonden zijn aan de vastgestelde zomervakanties en je bent al snel een rib uit je lijf kwijt voor een vliegvakantie. Maar.. Welke regels zijn er als je vliegt met een baby? Hoe zit dat met bagage, inchecken, het huren van een wiegje en het meenemen van een kinderwagen? Ik zocht het uit en bekeek de voorwaarden van een aantal populaire vliegmaatschappijen.


Wat me direct opviel is het feit dat intercontinentale vluchten over het algemeen baby-vriendelijker zijn. Logisch ook, een vlucht die langer dan 4 uur duurt is niet heel erg comfortabel zonder eventuele extra’s voor je baby.

Tijdens onze vlucht naar Thailand, met KLM, zijn we compleet in de watten gelegd. Ik ondervond direct heel veel gemakken in plaats van ongemakken tijdens het proces van inchecken tot aan het verlaten van het vliegtuig. We konden gebruik maken van een babybedje, kregen direct voorrang tijdens het boarden en alle pursers/stewardessen kenden Mats al bij naam voordat we instapten.

Tijdens het boeken van de vlucht bleek dat we een klein bedrag moesten bijbetalen voor onze Mats, namelijk €44,64. Dit is gebaseerd op een tarief dat de maatschappij zelf mag bepalen en vaste toeslagen.

vliegen met baby klm

Vliegen met een baby: de regels

Doorgaans mag je baby vliegen vanaf week 2, mits hij/zij in goede gezondheid is. Je vliegt (bijna) gratis met kinderen tot 2 jaar. Zodra een kind zijn 2e verjaardag viert, zal deze direct in aanmerking komen voor een extra stoel, waardoor je het volle tarief zal moeten betalen. Ga je bijvoorbeeld op vakantie en is je kind bij terugkomst 2 jaar geworden? Dan betaal je voor de terugreis dus een volledig ticket.

Lees ook: Tips om comfortabel te vliegen

Paspoort

Vanaf juni 2012 moet ieder kind een eigen paspoort of ID-kaart hebben. Voor verre reizen is enkel een paspoort toegestaan, dus ik vind het handig om deze al direct aan te vragen. Reist je kind met jou en je partner mee? Ga dan met zijn allen in 1 rij voor de douane staan, want ze zullen jullie als gezin samen willen zien. Dit was bij ons het geval en het schiet lekker op. Er kunnen pas problemen ontstaan als er bijvoorbeeld  maar 1 ouder mee reist, de ouders gescheiden zijn, geen van de ouders erbij is, of als het kind is geboren via een spermadonor.

Je zal dan een hele papierwinkel nodig hebben. Welke formulieren je nodig hebt, staat duidelijk op deze website aangegeven. Let dus altijd goed op als je zonder partner en MET kind reist!

kosten vliegen baby

Buggy’s, maxi-cosi’s en kinderwagens

Een veelgehoorde vraag: wat doe ik met de kinderwagen tijdens het inchecken? Gelukkig is het in de meeste gevallen op grote luchthavens toegestaan om de buggy mee te nemen tot aan de gate. Erg fijn, zo heb je je handen in ieder geval vrij tijdens het tax-free shoppen en kan je kind nog een eventueel dutje meepakken. Bij aankomst op de bestemming staat je buggy of kinderwagen vervolgens klaar bij de luchtsluis.

Op kleine luchthavens, of op korte afstandsvluchten kan het zo zijn dat je je buggy of kinderwagen moet inchecken als bagage met speciale afmetingen. Een draagzak is op dat moment echt een uitkomst. Tenzij je baby nog wat kleiner is en in de maxi-cosi past. Deze is bij veel maatschappijen toegestaan als caban-bagage. Bij onze vlucht met Thai Lion Air heb ik de buggy in moeten checken, waarna wij met onze draagzak verder gingen.

Bagage voor baby’s

Bagage is een kostbaar iets voor maatschappijen. Het kost vrachtruimte en tijd om een bagagestuk te behandelen. Toch is het op lange afstandsvluchten bijna altijd toegestaan om 10 kg bagage (soms zelfs 23 kg) voor je baby mee te nemen. Op korte vluchten zal je meestal bij moeten betalen, behalve voor een autostoeltje of kinderwagen. Deze zijn in alle gevallen gratis mee te nemen.

Handbagage is heel erg verschillend vastgesteld per maatschappij. Op lange vluchten is 1 stuk handbagage – naast de buggy/maxi cosi) altijd toegestaan, op korte vluchten verschilt dit heel erg en zal je in de meeste gevallen je handbagage moeten delen met je kind. Gelukkig zijn de regels omtrent babyvoeding tegenwoordig erg soepel en hebben wij bij geen enkele douane problemen ondervonden vanwege een volle fles melk of potjes voeding.

Babywiegje in het vliegtuig

Intercontinentale vluchten zijn bijna allemaal voorzien van speciale baby-bassinets. Deze worden aan de muur bevestigd, bij de voorste rij van 1 compartiment. Deze wiegjes zijn bijna altijd gratis te reserveren en je krijgt er dan uiteraard 2 zitplekken bij. De wiegjes zijn meestal geschikt voor baby’s die niet ouder zijn dan 9 maanden of zwaarder dan 12 kilo, maar de praktijk leert dat kinderen tot 2 jaar er nog prima in slapen. Ze hebben enkel wat minder ruimte, maar dat levert geen problemen op.

Aangezien een dreumes nogal veel beweegt, kruipt en ontdekt is het handig om hem er pas in te leggen als hij slaapt. Zo is de kans dat hij/zij er uit springt wat kleiner. Helaas is het verplicht om de baby er tijdens turbulentie weer uit te halen en op jouw schoot weer aan de riem te bevestigen. Uiteraard vanwege de veiligheid, maar heel erg prettig is het niet. Houd hier rekening mee voordat je je baby in het bedje legt.

Vliegen met een baby: De kosten per maatschappij (intercontinentaal)

Ik besloot fictieve tickets te boeken bij verschillende, bekende maatschappijen. Over veel van onderstaande heb ik goede verhalen gehoord en dit zijn dan ook wel de populairste maatschappijen te noemen om vanuit Nederland naar Azië te vliegen. De ticketprijzen en voorwaarden zijn gebaseerd op een retourticket voor 2 volwassenen en 1 baby vanuit Amsterdam naar Bangkok. Deze prijzen zijn een goed voorbeeld voor een lange afstandsvlucht naar elke intercontinentale vlucht.

Ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben van de voorwaarden bij Qatar en Emirates. Ik heb eerder met Qatar gevlogen en het is tot nu toe de meest comfortabele vlucht geweest. Je stapt in veel gevallen over op Doha en hebt daar dus heel veel faciliteiten om het jezelf en je baby makkelijker te maken. 

Vliegen met een baby: De kosten per maatschappij (Europese vluchten)

Toen ik uitzocht wat de kosten zijn voor het vliegen met een baby binnen Europa viel ik toch wel een beetje in verbazing. Vliegen met een baby is helemaal niet gratis! Nou ja, je betaalt in de meeste gevallen een fractie van de ticketprijs, maar dan nog. Ik besloot prijzen te vergelijken voor een retourtje Amsterdam – Barcelona. En vooral Vueling is niet goedkoop. De prijs per persoon is €103,-, ook voor een baby. Wellicht dat de prijsstelling hier gelijk wordt getrokken en dat de prijs per volwassene in realiteit gewoon €155,- is, maar ik ben er niet zeker van.

Hieronder een opsomming van de ticketprijs per maatschappij en de bijbehorende voorwaarden:

Vliegen met een baby is bij Transavia het goedkoopst, maar biedt gelijk ook de minst gunstige voorwaarden. Zo wordt de kinderwagen als een stuk bagage gerekend en mag je enkel een opvouwbare buggy meenemen tot aan de gate. Zowel handbagage als ruimbagage is niet toegestaan. Hier zal je dus voor moeten bijbetalen (waardoor je duurder uit bent), of je zal je eigen bagagegewicht moeten delen met je kind.

Voor alles is wat te zeggen. Het belangrijkste (voor mij althans) is uiteindelijk de totale ticketprijs en een gunstige vertrek/aankomsttijd. 

En dat geldt waarschijnlijk voor de meeste gezinnen. Een combinatie van een goede vertrektijd, een zorgeloze vlucht en een fijne prijs zijn de beste ingrediënten voor een goede start van de vakantie.


Heb jij ervaring in het vliegen met een baby? En was je tevreden over de voorwaarden van de vliegmaatschappij? Ik ben benieuwd!

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 Reacties

 1. Marina zegt:

  Goed artikel, ben ik blij mee! 🙂

  1. Super leuk om te horen! 🙂

 2. woow mooie foto’s heb je, welk fototoestel gebruik je? Heb je ook een speciale filter gebruikt (zoja welke?) ik wil dit ook kunnen.

  groetjes

  Caro

 3. Jentje zegt:

  Handig artikel! Wij hebben 2x met transavia gevlogen naar Gran Canaria, en beide keren mochten we onze mutsy evo wandelwagen meenemen tot aan gate, daar deden ze helemaal niet moeilijk over! Misschien geluk gehad wie er aan de balie zat met inchecken!😊

 4. Ik wou dat ik nog een baby was zodat ik aan die tarieven kon vliegen 😉 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.