salaris docent middelbare school
Het salaris van.. Purse-Oonlijk

Het salaris van.. Justine (docent Duits)

In de rubriek ‘ het salaris van…’ zijn lezers openhartig en eerlijk over hun salaris. In een eerdere blog heb ik het al eens gehad over het praten over je salaris en het taboe rondom dit onderwerp. In dit artikel ga ik wat dieper in op het salaris van de persoon. Is hij/zij er tevreden mee? Staat het salaris in verhouding met diens opleiding en wat zou diegene voor werk doen als geld geen rol speelt? Vandaag deelt Justine haar verdiensten als docente Duits op een middelbare school. Een baan met een redelijk hoge werkdruk lijkt me, want pubers zijn niet altijd lieverdjes. Justine is getrouwd, moeder van een zoontje Livay en momenteel zwanger van de tweede. Wat vindt zij van haar salaris? En hoe combineert zij haar baan met het moederschap? 


Even voorstellen:

Hoi, mijn naam is Justine. Ik ben 29 jaar oud en woon samen met mijn man Jonathan (29), zoontje Livay (2) en hond Floyd (1) in Hardenberg. In juli verwachten wij ons 2e kindje, een meisje. Ik werk 3 dagen per week (dinsdag, woensdag & donderdag) als docent Duits op een middelbare school in Hardenberg. Sinds dit schooljaar heb ik een vast contract voor 25 uur..

salaris docent middelbare school

Om gelijk met de deur in huis te vallen: wat is jouw salaris?

Ik verdien netto rond de €1.700,-

Is dit je eerste baan?

Voor ik ging studeren heb ik een aantal bijbaantjes gehad. Zo heb ik bij een bakker gewerkt en in een supermarkt. Maar dit is mijn eerste vaste baan.

Welke opleiding heb je gedaan?

Ik heb eerst een opleiding tot administratief medewerkster gedaan, deze duurde twee jaar. Na die twee jaar ben ik weer naar school gegaan en heb ik mijn VWO diploma gehaald om daarna te gaan studeren. Ik heb in Leeuwarden aan de NHL de tweedegraads opleiding tot docent Duits gevolgd. Deze opleiding duurt normaal vier jaar, maar ik heb er vijf jaar over gedaan, omdat ik gewenst zwanger werd van Livay. Ik heb de studie vervolgens op een laag pitje heb gezet. Ik werkte toen al wel op de school waar ik nu ook mijn vaste contract heb.

Sluit deze opleiding aan bij jouw huidige baan?

Ja, ik doe precies dat waarvoor ik geleerd heb.

Staat dit salaris in verhouding met jouw studietijd/ kosten?

Ik vind van wel. Er zijn natuurlijk vaak stakingen vanuit het onderwijs en ik kan begrijpen waar deze vandaan komen, mede dankzij de hoge werkdruk. Qua salaris kan ik niet klagen, want in verhouding tot de dagen die ik werk is het prima. De werkdruk blijft natuurlijk een dingetje en mensen onderschatten het beroep van docent nog wel eens. Buitenstaanders denken vaak dat wij veel vakantie hebben, maar in de vakantie werken wij vooruit of bereiden de lessen voor.

Waarom heb je voor deze specifieke opleiding en dit beroep gekozen?

Voordat ik aan deze opleiding begon heb ik de opleiding tot administratief medewerkster gevolgd en afgerond. Dit heb ik in Duitsland gedaan. Ik ging vier dagen werken en één dag naar school. Deze opleiding duurde twee jaar. Al snel merkte ik dat dit niet het beroep is dat mij gelukkig maakt op lange termijn.
Na deze opleiding ben ik weer een jaar naar school gegaan om mijn havo/VWO diploma te halen, zodat ik kon gaan studeren. Ik heb toen de open dag van de NHL bezocht en specifiek de opleiding tot Docent Duits.

Met kinderen/jongeren werken heeft mij altijd al aangesproken en de combinatie van de taal die ik vloeiend spreek en de omgang met kinderen/jongeren paste perfect. De stages bewezen dat ik de juiste keuze had/heb gemaakt.  Uiteindelijk zou ik nog wel graag een opleiding willen gaan volgen in de zorg binnen de school. Mij lijkt het interessant om leerlingen te begeleiden binnen de school.

Hoe lang doe je dit werk nu?

Ik doe dit werk nu vijf jaar met veel plezier op de school waar ik ook mijn afstudeerstage heb afgerond. Het is een kleinschalige school waar iedereen elkaar kent en dat is fijn. We zijn een hecht team en dat zorgt ervoor dat ik iedere dag met plezier naar mijn werk ga.

Als de baby er straks is, houden jullie dan hetzelfde werkschema aan?

Ik blijf, als de kleine er is net zo veel uren werken als ik nu doe. Beide kinderen gaan op dinsdag en woensdag naar de opvang en op de donderdag zijn ze bij mijn moeder. Livay slaapt daar nu ook sinds een tijdje op de woensdagavond.
We kunnen rustig een ritme gaan vinden, omdat ik pas weer in november aan het werk moet :-). Dat komt omdat je de zomervakantie in het onderwijs ‘cadeau’ krijgt en bij je verlof wordt opgeteld.

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?

Ik breng Livay rond kwart voor 8 naar de opvang en rijd/fiets dan naar mijn werk. Ik drink eerst met een aantal collega’s een kopje thee/koffie en indien nodig kopieer ik materiaal voor de lessen. De eerste les begint om half 9 en een lesdag duurt tot half 4. Meestal blijf ik tot half 5 op school en haal vervolgens Livay op van de opvang. Als we vergaderingen hebben, dan haalt mijn moeder Livay op.

salaris docent

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden heb je?

Ik heb een Ipad ter beschikking en heb 50 zogenaamde PB uren. Deze uren kun je tijdens lesdagen inzetten om een dag verlof op te nemen. Verder hebben we collectiviteitskorting bij zorgverzekeraars. Ik ben er zeker tevreden mee.

Werkt jouw partner fulltime of parttime?

Mijn partner werkt fulltime als mechatronisch monteur.

Denk je dat je een goede balans hebt gevonden tussen het moederschap en je carrière?

Ik denk dat het altijd beter kan, maar dit heeft meer te maken met mijn perfectionisme. Ik wil iedereen tevreden houden en zeg te vaak ja, waar ik eigenlijk nee had moeten zeggen. Ik laat nu wel mijn werk op school en ga niet thuis nog aan de slag, want ik zat eerder echt iedere avond tot een uur of 11 nog achter de laptop. Meestal blijf ik tot 5 uur op het werk en bereid de lessen voor de volgende dag voor en beantwoord mailtjes van collega’s, leerlingen of ouders.
Tijdens toetsweken kom je er echter soms niet onderuit om thuis nog bezig te zijn, maar dat is zo nu en dan niet erg. Ik ben wel heel benieuwd hoe dat straks met twee kindjes gaat, maar dat komt vanzelf ook vast goed.

Als salaris geen rol speelde, welke baan zou je dan het allerliefste aannemen?

Ik heb een leuke baan en kan op dit moment niet bedenken wat ik anders zou willen doen. Dit heeft denk ik ook te maken met de school en de collega’s waar ik mee werk.


Reactie Anne: Super interessant om jouw antwoorden te lezen Justine! Ik vind het altijd zo knap van docenten op een middelbare school dat ze, ondanks soms vervelende pubers, heel wat kunnen leren aan de klas. Ook vreemde talen zijn een belangrijke fundering voor de toekomst en jij bent diegene die daar een grote steen aan bijdraagt. Mooi dat je op mijn laatste vraag antwoordt dat je niets anders zou willen doen. Dat geeft al aan dat je goed op je plek zit! Ik wens je heel veel succes met de bevalling van de tweede (die niet zo heel lang meer op zich laat wachten) en heel veel plezier in de uitbouw van je carrière! 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.